Norge

– Vi er i den farligste situasjonen siden 2. verdenskrig

Nato-sjef Jens Stoltenberg talte på Utøya. Han mener at vi er i den farligste situasjonen Europa har vært i siden andre verdenskrig.

Norge — – Vi skal ikke skremme og overdrive. Men vi skal være klar over at vi er i den farligste situasjonen Europa har vært i siden 2. verdenskrig. Det er full krig i Ukraina, sa Jens Stoltenberg. Han er sjef for forsvars-samarbeidet Nato. Tidligere var han leder i Arbeiderpartiet og statsminister i Norge. Derfor talte han på Utøya onsdag. Da var det åpningen av AUFs sommerleir.

Stoltenberg snakker i talen om Russlands president Vladimir Putin og invasjonen av Ukraina. Nato-sjefen mener det er det beste for Norge at Putin ikke vinner fram med krigen sin.

Stoltenberg viser til at Putin flere ganger har vist at han kan bruke militærmakt for å få det som han vil. Både i Georgia i 2008 og i 2014. Da tok han Krim-halvøya fra Ukraina.

– Lærdommen blir slik at selv om vi protesterer og mobiliserer, så vinner han til slutt, og han får det som han vil. Da blir også verden farligere for oss, sier Stoltenberg.

Dagens situasjon i Ukraina er ikke bare et angrep på et selvstendig land. Men det er også et angrep på våre verdier. Og verden slik vi vil ha den, mener Stoltenberg.

– Putin mener i sitt forvirrende hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre. Han har ingen rett til å bestemme hva de tidligere republikkene i Sovjet skal gjøre, sier Stoltenberg.

Nato-sjefen forsikret også om at Nato følger tett opp.

– Hvis Putin overhodet tenker på å gjøre det han har gjort mot Ukraina mot et Nato-land. Så er hele Nato der med en gang, sier han.


Siste utgave

På forsiden nå