Norge

Alle partilederne vil hjelpe folk med strømregningen

Hvor mye skal folk betale for strømmen hjemme?. Partilederne kom med mange løsninger under partileder-debatten i Arendal.

Norge — Strømkrisen bekymrer alle. I Norge og resten av Europa betaler folk veldig mye for strømmen de bruker. Så hva bør regjeringen gjøre? Det hadde lederne for de ulike politiske partiene mange svar på.

– Vi må komme strømkundene til unnsetning. Det gjør vi med en ordning for strømstøtte, sa statsminister Jonas Gahr Støre under debatten. Den var i Arendal torsdag kveld. Kanalen NRK sendte den direkte.

Støre viste til at det er krig i Europa. Og at Russlands president Vladimir Putin har mye av ansvaret for krisen med energi. Årsaken er at Russland slutter å leverer gass til mange land i Europa. Da blir det mindre strøm på markedet. Og strømmen blir dyrere. Samtidig er det lite vann i magasinene i Norge. Dette vannet brukes til å lage vannkraft.

Flere av partilederne ønsker seg en makspris på strøm. Men det kan ikke Støre love at regjeringen vil gjennomføre. Han sa de hadde valgt makspris om de trodde det var løsningen.

– Men jeg tror det er feil, sa statsministeren.

Han sa at makspris vil bli dyrt. Det blir også urettferdig sosialt.

Partiet Rødt ønsker en makspris på strøm på 35 øre kilowattime. Da vil ikke strømselskapene få lov til å ta seg mer betalt. Det mener leder Bjørnar Moxnes i Rødt vil være riktig.

Moxnes sa at strøm koster 12 øre å lage per kilowattime. Nå selges den for 500 øre.

– Det er spinnvilt, sa han.

Norge selger og kjøper strøm i Europa via to kabler. De er til Tyskland og England.

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Frp-leder Sylvi Listhaug er imot disse kablene.

– Hadde vi visst det vi vet i dag, hadde vi aldri bygget disse kablene, sa Listhaug.

Trygve Slagsvold Vedum leder Senterpartiet. Han er også finansminister. Olaug Bollestad leder Kristelig Folkeparti. De var litt sånn midt imellom når det gjaldt kablene.

– Vi må ta mer nasjonal kontroll. Derfor kan vi ikke bygge flere kabler nå. Selvfølgelig ville jeg ikke stemt for de kablene da, når jeg vet hva vi vet i dag, sa Vedum.

Bollestad er opptatt av at det skal være nok vann i magasinene som lager kraft. Hun mener også det bør være en makspris på strøm.

– Vi ønsker en 50 øres makspris. Vi ønsker en forutsigbarhet, sa hun.

Erna Solberg leder Høyre. Hun sier prisen på strøm kommer av mye mer enn strømkablene. Eksperter mener at de kan forklare omtrent 10 prosent av de høye prisene.

Selv med støtte til å betale strømregningen, vil folk betale mye i strøm. En vanlig familie vil bli møtt med en strømregning på 4000 kroner i måneden, sa Fredrik Solvang. Han ledet debatten.

– Det blir dyrere strøm. Men det du hopper over, er jo at vi har en europeisk energikrise. Vi har hatt to år med lite vann i magasinene, sa statsministeren.

Kirsti Bergstø fra SV mener markedet for strøm er skyld i problemet.

– Markedskreftene truer folk og bedrifter. Da må vi ta kontroll, sa hun. Men Støre avviste dette.

– Du kan ikke si at markedskreftene herjer i Europa. Putin herjer i Europa, sa han.

Sylvi Listhaug leder Fremskrittspartiet (Frp). Hun mener regjeringen har gjort altfor lite i mange måneder. Det får store følger for folk.

– Jeg anbefaler deg å enten gjøre jobben din. Eller finne en annen. Norge trenger en regjering som gjør jobben, sa hun til finansminister Vedum.

Også Miljøpartiet de Grønne er opptatt av strømprisene. Men leder Une Bastholm minnet folk på at vi har en krise i verden. Og at Norge er i en posisjon der vi kan hjelpe.Siste utgave

På forsiden nå