Norge

Derfor snakker folk om prosjektet Andreas Hus

Natasha Pedersen vil slutte med prosjektet Andreas Hus. Hun sier det blir umulig å drive uten støtte fra staten.

Andreas Hus har blitt snakket om den siste uka. Og alt har ikke vært positivt.

---

Hva er prosjektet Andreas Hus?

  • Det er et eget prosjekt for syke og døende barn. Et sted hvor både barnet og familiene kan samles for å få et omsorgstilbud og en mulighet for å hjelpe foreldre. Det blir kalt et barnehospice.

---

Nå har prosjektet valgt å slutte. Det fører til at Norges første barnehospice stenger før det skulle ha åpnet.

De siste tre årene er det blitt brukt 90 millioner kroner på det. Og disse pengene har kommet fra staten.

Andreas Hus er det Foreningen for barnepalliasjon som styrer. Og den siste tiden har de fått kritikk for hva de har brukt penger på.

Blant annet er noen av pengene blitt brukt på dyre møbler og innredning. Og det er bitt gitt penger til håndballaget Vipers. Laget skal ha fått 340.000 kroner. Helsedirektoratet har sagt at de vil se på bruken av penger. Det var kanalen NRK som først skrev om saken.

– Det er veldig uheldig. Vi har selv reagert på bruken av penger. Og sagt fra om det. Det sier Sissel Husøy. Hin er divisjons-direktør for Helsedirektoratet.

Årsaken til at de slutter skal ifølge dem selv være at de ikke får støtte fra staten lenger. Før fikk de støtte hvert år. Men nå er de nødt til å søke om støtte, på lik linje med flere andre organisasjoner.

– Det er umulig å drive hospice på søkbare prosjektmidler. Det krever politiske signaler vi kan stole på. Det sier Natasha Pedersen. Hun er general-sekretær for Foreningen for barnepalliasjon.

Ingvild Kjerkol er overrasket over at de stenger. Hun er helseminister.

---

Kort om saken

  • Prosjektet Andreas Hus sier de ikke kan holde på lenger.
  • Det betyr at de stenger før de har åpnet.

---

Siste utgave

På forsiden nå