Norge

Mener terrordømt kvinne var offer for menneske­handel i Syria

En kvinne ble dømt til to år og seks måneders fengsel i april. Nå har påtalemyndigheten endret mening.

Kvinnen ble dømt for å ha vært med i terrorgruppa Den islamske staten (IS). Hun reiste av egen vilje til Syria i 2013. Det gjorde hun for å bo sammen med sin norske ektemann. Han var fremmedkriger i Nusrafronten. Han byttet senere til IS. Begge er regnet for å være terrorgrupper.

Mannen døde i 2015. Kvinnen levde da i et område der IS hadde kontroll. Det gjorde det umulig for henne å reise hjem til Norge.

Kvinnen ble dømt til to år og seks måneders fengsel i april. Lagmannsretten slo samtidig fast at kvinnen har vært offer for menneskehandel. Det gjorde at hun fikk redusert straff. Påtalemyndighetene var ikke enig. De anket saken til Høyesterett.

Saken skal opp i Høyesterett 11. november. Geir Evanger er statsadvokat. Han skriver i sluttinnlegget at påtalemyndighetene har tatt en «ny og grundig» vurdering. De har kommet fram til at kvinnen var offer for menneskehandel. Det har vært i perioden 2015 til 2019. Det skriver kanalen NRK.

Nils Christian Nordhus er kvinnens forsvarer. Han mener at kvinnen var utsatt for menneskehandel i alle sju årene hun var i Syria. Han er likevel positiv til at påtalemyndigheten har snudd.

– Vi er ikke overrasket. Det er en viktig erkjennelse. Men den kommer for sent, skriver Nordhus i en tekstmelding til NRK.

Påtalemyndigheten mener likevel at kvinnen må straffes. De mener hun må straffes for deltakelse i hele perioden hun var i Syria. Kvinnen må ha visst at hun kunne bli nektet å dra hjem til Norge, mener Evanger.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå