Norge

Statnett tror vi unngår strømkrise i vinter

Det er blitt mindre sannsynlig at vi får for lite strøm i vinter, sier Statnett.

Statnett har en plan for hva de skal gjøre om de tror det blir for lite strøm. Derfor må de også kunne vurdere risikoen for at det kan bli et problem. Nå har de endret sin vurdering. De har i flere måneder ment at det har vært en liten fare for at det kunne bli for lite. Nå mener de at sjansen er tilbake på normalt nivå.

Årsaken er at det har kommet mye regn i høst. Sammen med kjøp av strøm fra andre land og lite bruk av strøm er det nok til at Norge har fått samlet opp nok vann til vinteren. Dermed er det nok vann til at kraftverkene kan lage strøm til alle i Norge fram til neste år.

– Det er fremdeles viktig å understreke alvoret. Vi ser at det er mye usikkerhet i energimarkedet i Europa. Det er uro også fram til vinteren neste år, sier Hilde Tonne. Hun er konsernsjef i Statnett.

Selskapene som lager strøm har fått beskjed om å spare på vannet. Det virker de å ha gjort, mener Statnett.

– Det er viktig og bidrar til energisikkerhet gjennom vinteren. Det er også bra med gass i lagrene til andre land i Europa. Det gjør at vi er mindre bekymret for mulighetene til å kjøpe strøm fra andre land, sier Tonne.

– Men vi vet at det er stor usikkerhet for tilgangen på gass foran neste vår og vinter. Vi vil derfor følge situasjonen tett, sier hun.

De som lager strøm må fortsatt være forsiktige med hvordan de bruker den, advarer Tonne. De må tenke på at det også er ekstra risiko fram til neste vinter.

For i de kaldeste månedene er det behov for mer strøm til varme. Det må også være plass til vannet som kommer når snøen smelter til våren. Ellers kan det bli flom.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå