Norge

PST etterforsker bråket ved ambassaden til Iran

En demonstrasjon mot Iran endte med kaos og bråk. Nå er saken på bordet til Politiets sikkerhets-tjeneste.

– Det er kastet stein mot ambassaden. Flere har prøvd å ta seg inn, sa Gjermund Stokkli i politiet. NTB snakket med operasjons-lederen midt i kaoset 29. september.

Folk var rasende på Iran. De reiste til Irans ambassade i Oslo. Politiet kom sterke til stedet. De tok med seg 85 mennesker til arresten. Politiet siktet noen av demonstrantene for lovbrudd. I tillegg tok de bildene til en hobby-fotograf som var på stedet. Bildene kunne være beviser i straffesaken.

Nå har Politiet sikkerhets-tjeneste (PST) overtatt saken om bråket ved ambassaden. De etterforsker den fortsatt, sier Eirik Veum til Klar Tale. Han er senior-rådgiver i PST.

Det har ikke skjedd noen endring i siktelsene.

– Totalt ni personer er siktet. Det er for krenkelse av fremmed stat, skriver han i en e-post.

PST skal håndtere og etterforske denne saken, ifølge loven. Slik er det i alle saker som handler om trusler, vold og skadeverk mot ambassader og de som jobber der.

Politiet tok et minnekort fra Hazhir Shariati. Han var på stedet for å ta bilder av det som skjedde. Fotografen hadde flere tusen bilder av natur og dyr på minnekortet. Norsk redaktør-forening reagerte på at politiet tok bildene. Og de har dem fortsatt.

– Det er opprettet dialog med eieren av minnekortet, sier PST. De sier også at de leverer minnekortet tilbake. Men først når etterforskningen tillater det.

Shariati sier han har vært i kontakt med PST. Han tok først kontakt selv med Oslo-politiet. Men fikk beskjed om at PST hadde saken. De hjalp ham videre til PST.

– Jeg tror jeg får tilbake minnekortet. Det gleder jeg meg til, sier han.

Han liker å fotografere. Shariati har flere minnekort og mer utstyr. Han har fått fotografere også etter demonstrasjonen.

Folk har rast mot myndighetene i Iran hele høsten. Og demonstrasjonene har spredd seg til andre land.

Moral-politiet i landet pågrep en ung dame tidligere i år. Mahsa Amini skal ha brukt hijaben feil. Hun døde i varetekt, og flere mener Iran drepte henne.

---

Fakta: Demonstrasjon mot Iran

  • Mange har demonstrert mot Iran i høst.
  • Masha Amini døde etter at moral-politiet i landet pågrep henne. Det gjorde folk rasende.
  • I Oslo dro sinte demonstranter til landets ambassade. Det endte med kaos.

---Siste utgave

På forsiden nå