Norge

Like mye senfølger etter omikron som delta

De som har vært smittet av varianten omikron av korona-viruset melder om senfølger. Like ofte som de som har hatt deltaviruset.

– Risikoen for typiske senfølger har er like høy om du har vært smittet av omikron eller delta. De fikk like ofte diagnose hos allmennlege etter korona-infeksjon, sier Karin Magnusson. Hun er forsker ved Folkehelse-instituttet (FHI).

Forskere fra blant annet FHI har fulgt 1,3 millioner nordmenn. De har fulgt de i 126 dager etter de testet seg for viruset. Forskerne har studert kontakten med allmennlegen for typiske senfølger.

Forskerne undersøkte flere senfølger. Slik som utmattelse, hoste og smerter i muskel og skjellet. Andre typiske senfølger er hjertebank, kortpustethet, angst og depresjon. Folk har også slitt med å konsentrere seg.

Det var likevel en forskjell. Færre med omikron-smitte hadde smerter i muskel og skjellet 90 dager eller mer etter infeksjon. De hadde også lavere risiko for å dra til legen med symptomene når det hadde gått 90 dager eller mer.

– Omikron vil gi en like stor belastning på primær-helsetjenesten som følge av senplager som delta. Eller litt mindre, sier Magnusson.


Siste utgave

På forsiden nå