Norge

Rekordmange frykter for egen økonomi

Flere er pessimistiske inn i det nye året. Mange tror de får dårligere råd og vil slite med regningene.

– Alle kommer til å merke at det blir et stramt 2023. Ingen slipper unna, sier Magne Gundersen. Han er forbruker-økonom i Sparebank1.

Respons har gjort en undersøkelse for Sparebank1. Halvparten svarte at de venter å få dårligere råd i 2023. På grunn av høye strømpriser, matpriser og renter.

Undersøkelsen har blitt gjennomført de siste elleve årene. Det har aldri før vært så negative svar. En tredel av deltakerne tror økonomien blir omtrent som før.

– Det er tydelig at vi gjør oss klare for et likt år. Vi må fortsette å holde ut høye priser på strøm og mat. Samtidig som rentene skal videre opp, sier Gundersen.

YouGov har også gjennomført en undersøkelse for banken Nordea. Svarene er lignende. Hver fjerde deltaker tror de får problemer med å betale regningene.

– Det er skremmende tall. Det kan føre til en kraftig økning i inkassosaker neste år, sier Derya Incedursun. Hun er forbruker-økonom i Nordea.

Bekymringene er ikke uten grunn. Det ser ut til å bli enda et år med høy prisvekst.

– Norge er ikke alene i verden. Det som rammer de landene Norge handler med, vil også ramme Norge, sier Hilde Bjørnland. Hun er professor i økonomi ved handels-høyskolen BI.

Sentralbankene i USA og Europa er bekymret for inflasjonen. De signaliserer at renten fortsatt skal opp. Det kan bli vanskelig for Norges Bank å stå imot, sier Bjørnland.

Mange europeiske land og USA forventer økonomisk nedgang.

– Norge ser ut til å komme bedre ut av det enn mange av våre viktigste handelspartnere, sier Thomas von Brasch. Han er forsker i Statistisk sentral-byrå (SSB).

– Det blir nok verre før det blir bedre, sier von Brasch.

Ida Wolden Bache er sjef i Sentralbanken. Hun sier at renta mest sannsynlig skal opp. Det vil nok ligge på 3 prosent gjennom året. Med mindre det skjer noe uforventet.

– Det er større usikkerhet rundt prognosene nå enn normalt, sier Bache.Siste utgave

På forsiden nå