Norge

Norge og Tyskland skal samarbeide mer om energi

Jonas Gahr Støre sier Norge skal jobbe mer med Tyskland om klima, energi og grønn industri.

Norge og Tyskland er enige om en ny avtale, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Han hadde torsdag et møte med Robert Habeck, som er tysk vise-statsminister.

I avtalen lover de to landene å jobbe sammen for å nå klimamålene i verden. Og de er enige om noen av de tiltakene vil gjøre for å klare dette.

Mye av dette handler om energi. Tyskland skal fjerne behovet for å bruke sine kullkraftverk. Kull er den formen for fossil energi som fører til mest forurensing med klimagassen CO2.

Det tyske selskapet RWE og norske Equinor sier torsdag at de er enige om at de også skal jobbe sammen om å lage nye gasskraftverk i Tyskland. Disse skal først bli drevet på naturgass. Det er også fossil energi, men det forurenser mindre enn kull.

I framtiden er målet at disse kraftverkene skal kunne bli drevet på gassen hydrogen. Denne skal bli laget i blant annet Norge. Og det skal være uten CO2.

Tyskland skal også kunne sende CO2 til Norge. Støre sier at Norge har erfaring med å pumpe gassen ned i bakken under havet. På denne måten kan Norge bidra til at det blir mindre skadelig CO2 gass på overflaten av jorda.

Regjeringen i Norge har tidligere sagt at Norge skal bygge nye anlegg for vindkraft på havet. Nå er de enige med tyske myndigheter om å jobbe videre sammen om dette. Også med å lage et system for å frakte strømmen videre fra anleggene.

Siste utgave

På forsiden nå