Norge

Rekordmange pasienter har krevd erstatning

Over 7.000 pasienter søkte om erstatning året 2022. Det er mer enn året før.

Har du blitt operert feil? Fått bivirkninger av behandling? Da kan du ha rett på erstatning. Slik er det Norsk pasients-skadeerstatning (NPE) som tar seg av.

Til vanlig får de inn rundt 5.700 søknader hvert år. Men etter korona-pandemien har det blitt mye mer. I fjor fikk de inn 7.099 saker.

Anne-Mette Gulaker det er flere søknader som følge av at folk vet at de kan kreve erstatning. Gulaker er direktør for NPE.

– Vi har også hatt flere søknader knyttet til korona-vaksiner, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

En av fem krav om erstatning gjelder feilbehandling av skjelett og muskel. Behandling av skjelett og muskel kalles ortopedi. Og er en av kravene og erstatning de får mest av.

Etter ortopedi er det folk som søker om krav etter bivirkninger av korona-vaksiner. Andre søknader er også knyttet til pandemien. Blant dem er det 846 saker. Det gjaldt enten noe som var relatert til skader av korona eller død.

Kvinner er de som søker mest. 58 prosent av søknadene kommer fra kvinner. Mange av sakene vil ta lang tid å behandle.

Til sammen ble det utbetalt 1,1 milliarder kroner i fjor. Det er 5 prosent mer enn året før. Og det er det femte året på rad det blir betalt ut mer enn én milliard kroner.

For å kunne få erstatning må det bevises at det er behandlingen sin feil at det har oppstått en skade. Og pengene som er brukt på å behandle feilen må også bevises.

Noen saker kan også få veldig mye erstatning, rundt 10 millioner kroner. Men da dreier det seg om skader rundt fødsel, kreft og hjertesykdommer.

Gulaker er ikke overrasket over at det kommet 6 prosent flere krav som gjelder ortopedi.

– Det er et av de største medisinske områdene på sykehusene, sier hun.

Mange av skadene er også fra folk som faller på glattisen. Noen er så uheldige at de får feil behandling.

En pasient som falt på isen, har fått erstatning. Hun hadde en skade i låret, som ikke ble oppdaget. På sykehuset ble det tatt en undersøkelse av hodet, men ikke låret. Hun fikk utbetalt 80.000 kroner. Årsaken var at sykehuset ikke undersøkte hun godt nok.

Gulaker har lang erfaring med pasient skader. Hun har jobbet med det i 30 år.

– Vi har aldri hatt så mange nye saker. Og utbetalt så mye erstatning som de siste årene. Det er spesielt, sier hun.

Ifølge henne er det ikke et godt tegn på at norsk helsevesen blir dårligere til å behandle folk.

– Norsk helsevesen er gode. Men det skjer likevel skader. Og da er det godt at vi har en ordning for erstatning som kan hjelpe dem det gjelder. Vi kan dessverre ikke gjøre folk friske igjen. Men erstatning kan hjelpe, sier hun.

---

Kort om saken

  • Rekordmange pasienter har krevd erstatning.
  • Det gjelder både ved feil behandling og bivirkninger av behandling.

---