Norge

Nordmenn kunne sluppet flere typer kreft

Det gjelder kreft som trolig skyldes usunne vaner og soling. Det viser en rapport.

To av tre tilfeller av noen former kreft kunne vært unngått i fjor. Det mener Kreftregisteret. Det gjelder kreft som trolig skyldes usunne vaner og soling.

Det kommer fram i rapporten «Kreft i Norge – hvor mange tilfeller kan forebygges?». Forskerne har tatt utgangspunkt i en ideell verden. Der er ingen eksponert for røyk. Ingen blir solbrent, og ingen drikker alkohol.

I en slik verden ville 13.000 tilfeller av kreft vært unngått. Det er med tall fra fjoråret, da 20.000 personer fikk kreft.

– Dette er stort sett faktorer vi kan være med å påvirke, sier Trude Eid Robsahm til kanalen TV 2. Hun er forsker i Kreftregisteret.

Det er flere faktorer som gir risiko for kreft. Røyking, alkohol, overvekt og kosthold. Også mangelfull fysisk aktivitet og UV-stråling fra sola. Risikoen er høyest ved røyking og UV-stråling.

Hudkreft har økt mer enn andre former for kreft i Norge. Det overrasker forskerne.

– Fra å være en av de sjeldne, har det blitt en av de store. Det er veldig bekymringsfullt, sier Robsahm.

Hun har noen tips til folk. For det første anbefaler hun folk å aldri begynne å røyke. I tillegg til å holde seg fysisk aktive og spise sunt. Vi bør også passe på hvor mye alkohol vi drikker, sier hun.

– Vi bør aldri gå i et solarium. Vi må bli solbrent så få ganger vi klarer i løpet av livet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå