Norge

Bawer kan verken spise eller drikke mens sola er oppe

Bawer Abbasi er én av mange muslimer i Norge som skal faste under ramadan.

Det er en spesiell tid for mange muslimer rundt om i verden. Snart starter ramadan. Bawer Abbasi er én av flere som skal faste.

Abbasi har møtt Klar Tale ved Universitetet i Oslo. Her studerer han medier og kommunikasjon. Det er uka før fasten starter. Abbasi sier at han gleder seg.

– Det er en veldig fin og sosial tid, sier Abbasi.

Han hadde lyst til å begynne å faste allerede som barn. Jeg så opp til de voksne rundt meg, sier Abbasi.

Men han begynte ikke ordentlig før for noen år siden. Nå gjør han som andre fastende muslimer. Han skal ikke spise eller drikke mens sola er oppe på en måned.

Han kan oppleve fysisk ubehag i begynnelsen. Som vondt i hodet. Men alt i alt er det ikke så ille som folk tror, sier han.

– Jeg liker godt å holde meg opptatt gjennom dagen. Gjerne ved å være på jobb.

Disiplin er viktig under ramadan, forklarer Abbasi. Han ber også fem ganger om dagen. Men det er også viktig å være et godt medmenneske. Å hjelpe trengende er en viktig del av det.

– Jeg faster fordi jeg ønsker å være en bedre muslim.

Abbasi har både familie og venner som er muslimer. Familien hans kommer fra Kurdistan. Men flesteparten av vennene hans er ikke muslimer.

Abassi drikker ikke alkohol. Det har han merket blant annet under fadderuka på universitet.

– Jeg pleier å droppe arrangementer med alkohol. De fleste respekterer valget mitt.

Abbasi skjønner at å faste kanskje er fremmed for mange. Men for meg er det helt naturlig, sier han. Selv om det kan være utfordrende til tider.

Dessuten er ramadan en tid for familie. Hver kveld samles de til iftar. Det er når de bryter fasten for et kveldsmåltid.

– Jeg har tre yngre søsken. Vi pleier å samle flere familier for å tilbringe tid sammen. Også spiser vi veldig god mat.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå