Norge

Regjeringen vil fjerne ordning som kan gi deg hjelp hjemme

Marte Mjøs Persen mener au pair-ordningen må fjernes. Hun sier det ikke lenger handler om å lære av kulturen til hverandre, men å få billig hjelp.

Som au pair bor du hjemme hos en familie. Du hjelper dem med daglige gjøremål, mens de betaler deg og du får bo der. Du skal også få mat.

---

Vanlige oppgaver en au pair kan ha

  • Passe på barn både på dag og på kvelden.
  • Sørge for at det er ryddig og vasket.
  • Handle mat og lufte husdyr.
  • Følge barna til og fra skole eller barnehage.

---

Nå ønsker regjeringen at ordningen skal bli fjernet. Da vil ikke folk lenger ha mulighet til å ha en au pair.

– Det er en ordning som ikke fungerer slik den skal. Det sier Marte Mjøs Persen til nyhetsbyrået NTB. Hun er minister for arbeid og inkludering.

Hun sier det handlet om å lære seg andre kulturer tidligere. Men at det nå er annerledes.

– Nå blir det brukt for å skaffe seg billig arbeidskraft hjemme, enten til å passe barna eller husarbeid, sier hun.

Onsdag sendte hun ut et forslag om å fjerne ordningen. Dette har også regjeringen lovt tidligere. Forslaget gjør det umulig for folk å kunne søke om oppholds-tillatelse som au pair.

Sosialistisk Venstreparti var fornøyd med forslaget. De kommer til å støtte endringen. Og da blir det mest sannsynlig godkjent på Stortinget.

– Dette har vi jobbet for lenge. Det sier Kirsti Bergstø. Hun er leder for Sosialistisk Venstreparti.

Hun mener at ordningen har ført til «grov utnyttelse av unge jenter».

Peggy Hessen Følsvik er også fornøyd. Hun er leder for LO.

– Vestkantslaveriet blir fjernet. Dessverre har ordningen gitt oss mange eksempler på grov utnyttelse av kvinner. Det verste eksempelet er et ektepar som ble dømt til fem måneders fengsel og en betydelig bot som følge av utnyttelse av au pairer. Det sier Følsvik til avisa VG.

Mjøs Persen mener ordningen ikke er for alle. Hun sier også at folk kan fortsatt få hjelp hjemme. Men at de da må skaffe folk på vanlige vilkår.

– De fleste som har au pair, bor i eller rundt de store byene. Mange av dem bor i noen av landets dyreste boligområdet. De vil ha muligheten til å kjøpe seg hjelp i hjemmet på andre vis, sier Mjøs Persen.

Totalt er det nå 1.100 personer med gyldig au pair-tillatelse i Norge. 85 prosent av dem kommer fra Filippinene. Au pairer får betalt 5.900 kroner hver måned. De får også dekt hus og mat.

– De jobber inntil 30 timer hver uke. Og har bare rett på én fridag. Pluss fri én fast ettermiddag hver uke. De bor hjemme hos dem de jobber for. Og de fleste er veldig langt hjemmefra. Så dette er veldig sårbare arbeidstakere. Det er også en av årsakene til at vi ønsker å fjerne ordningen, sier Mjøs Persen.

---

Kort om saken

  • Siden 1971 har folk kunnet ha au pairer hjemme.
  • Nå vil regjeringen fjerne ordningen.
  • Det ble foreslått av Marte Mjøs Persen onsdag.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå