Norge

Norge har ikke forsvar mot Russlands raketter

Norge har ikke luftvern som kan stoppe raketter Russland bruker i Ukraina. Det advarer eksperter mot.

Krigen i Ukraina viser en brist i det norske forsvaret. I den verst tenkelige situasjonen kunne det blitt krig med Russland. Da har ikke Norge godt nok forsvar mot Russlands raketter.

Norge bruker nå et system som heter Nasams som luftvern. Luftvern skal forsvare mot angrep fra luften. Nasams forsvarer blant annet kampflybasen Evenes.

Der er den norske beredskapen mot russiske fly plassert.

– En ting jeg har fått bekreftet av Ukraina-krigen, er mengden trusler, sier oberstløytnant Stian Negaard Nilsen. Han er sjef for avdelingen for luftvern på Evenes.

Han viser fram Nasams-systemet. Det forsvarer blant annet de norske F-35-flyene.

– Nå har vi kun Nasams som er mellomdistanse. Vi har huller, sier han.

Nilsen sier mannskapet på fjelltoppen over Evenes kjenner det på kroppen der oppe. De kan ikke håndtere hele trusselen.

– Dere kjenner på at dere kunne ha forsvart flystasjonen her bedre?

– Helt klart. Ja. Vi er gode på det vi driver med, vi er gode på Nasams. Men vi trenger denne miksen på plass, sier oberstløytnanten.

Tormod Heier er professor ved Stabsskolen. Han sier dette er en bekymring. Det har blitt snakket om på hele 2000-tallet. Bekymringen er for presise raketter. De kan gjøre stor skade på norske kampflybaser uten forvarsel, sier Heier.

Da er frykten at F-35 jagerflyene kan få problemer med å komme opp i luften, sier han. De er den største investeringen til Norge på fastland i moderne tid.

– Jagerflyene er viktige. Dette er alvorlig, sier Heier.

Heier tror ikke Russland er en trussel på mange, mange år. Men han mener de norske flyplassene kan være viktige mål for Russland. Hvis det blir en framtidig krise.

Men Heier tror det kan være andre trusler som er større enn Putins raketter. Slik som digitale angrep og andre måter å påvirke folk på.

Målet vil da ikke være å ta ut luftbaser. Men å få Norge til å endre politikk, ved å gjøre folk engstelig og svekke samholdet.

– I dette perspektivet blir diskusjonen om luftvern på norske flyplasser svært annerledes. Kanskje forbereder vi oss på feil krig?

Lars Peder Haga mener Norge bør prioritere luftvern. Han er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen.

– Sjefene på Evenes har helt rett. De mangler et aktivt forsvar mot ballistiske raketter, sier Haga.

Flere har sagt at Russland ikke kan utgjøre en trussel mot Norge nå. De er for dypt involvert i Ukraina. Haga tror de vil bruke tid på å bygge seg opp, hvis krigen tar slutt i Ukraina. Det kan ta fem til seks år, tror han.


Siste utgave

På forsiden nå