Norge

Klart for en dag med biler og fest

Ikke bare er skjærtorsdag en viktig dag for påsken, men den er også viktig for norske rånere.

Den svenske byen Strömstad er klar for å motta norske rånere. Skjærtorsdag er dagen hvor norske rånere kjører over grensa til Sverige for å drikke, kjøre bil og høre på musikk.

Nå gjør politiet seg klare for å ta imot fulle rånere. Det er Halden som blir nærmeste norske by etter Strömstad. Dermed er det Halden-politiet som må gjøre seg klare for nachspielet.

Flere som bor der har også stengt av eiendommen sin.

– Jeg håper folkene mine bare kan smile og stå og snakke med folk. Men det er alltid noen som ikke takler inntaket sitt. Det sier Tore Løwengreen til nyhetsbyrået NTB. Han er politisjef.

Løwengreen sier de har flere folk på jobb. Men at de håper folk oppfører seg.

Østfold får overskyet vær på torsdag. Det samme får Strömstad. Siden rånerne er litt uheldige med været, tror ikke politisjefen at de vil feste helt til neste morgen.

– Det er sjeldent vi slipper en kveld med uten noe som har gått galt. Men siden det ikke er spådd ti grader og sol, så tror vi folk kommer til å reise hjem litt tidligere, sier han.

Det er likevel mange lokale i Halden som forbereder seg.

Løwengreen sier at mange at sperret av eiendommene sine.

– For å unngå hærverk og ødeleggelser på tomta si, sier han.

For ett år siden ble 20 nordmenn pågrepet som følge av at de var for fulle. Det sa politiet i Strömstad.

Skjærtorsdag er ikke en helligdag for svenskene. Mange nordmenn tar en tur over grensa for å handle, feste eller begge deler. Det fører til litt kaos i byen.

Svensk politi har tidligere sperret av deler av byen på skjærtorsdag for å hindre uro. Nå har de satt enda mer politi på jobb. Men hele byen er åpen og alle er velkommen, sier Kent Hansson til NTB. Han er Strömstads ordfører.

– Vi har valgt å holde hele sentrum åpen og har ikke sperret av noen områder. Vi ønsker alle velkommen, sier Hansson, som håper alt går fint og rolig for seg.

– Det er jo bare én gang i året det er skikkelig fest, og det må vel være lov, sier Hansson.

---

Kort om saken

  • Skjærtorsdag er en dag rånere fra Østfold kjører over til Strömstad.
  • Der handler de billig mat og fester.
  • Etterpå drar de til Halden for nachspielet.
  • Begge byene har flere politi på jobb for å håndtere rånerne.

---

Siste utgave

På forsiden nå