Norge

– Nyt kaffen under en parasoll i stedet for i sola

Solkrem beskytter deg mot farlige stråler. Men solkrem er ikke det viktigste, sier Kreftforeningen.

– Hei, det er Klar Tale. Det blir sol i massevis framover. Og vi vil skrive om solkrem. Hvorfor er det så viktig?

– Det er veldig fint. Men solkrem er ikke det viktigste, sier Mona Stensrud.

– Å?

Stensrud jobber i Kreftforeningen. Og de har en egen liste med tips slik at folk kan forebygge sykdommen hudkreft. Solkrem er nest nederst på lista.

Nummer én er å begrense tiden i sterk sol. Nummer to er å oppsøke skygge. Nummer tre er å bruke klær, solbriller og noe på hodet. Nummer fire er å bruke rikelig med solkrem. Mens det siste tipset er å droppe solarium.

– Jeg skjønner det godt. Vi har en lang, mørk vinter bak oss. Vi ønsker å være ute når sola skinner, sier Stensrud.

Kreftforeningen ønsker ikke å skremme folk inn i husene. Du må gjerne nyte sola. Planlegg slik at du begrenser tiden i de sterkeste strålene. Sola er gjerne sterkest fra klokka 12 til 15 på dagen. Eller når skyggen din er kort.

Ta kaffen eller lunsjen under en parasoll i stedet for i sola, råder Stensrud.

– Det er jo mye mer behagelig, også, mener hun.

Mye soling kan skade helsa. De viktige D-vitaminene får du etter bare noen minutter med sol, ifølge spesial-rådgiveren.

Norge er i en trist verdenstopp. Mange får sykdommen melanom. Et annet navn som vi ofte bruker, er føflekkreft. Hele 2911 personer fikk diagnosen i fjor. Nesten 500 flere enn året før. Det viser tall fra Kreftregisteret.

– Mange har fått gjentatte solskader gjennom et langt liv, sier direktør Giske Ursin i en uttalelse.

Hos Kreftforeningen pleier de å si: Huden din glemmer aldri. Summen av gamle solskader kan til slutt gi deg hudkreft. Og melanom er den typen hudkreft du absolutt ikke vil ha. Les mer om symptomer her.

Sola sender ut UV-stråler (tre typer). Det er disse strålene du må beskytte deg mot. Når denne saken blir skrevet, er UV-strålingen moderat i de store byene. Men på grensa til høy, ifølge nettstedet UVI-Varsel.

Klar himmel gir mest stråling. Men mye stråling slipper også igjennom lette skyer. Solkremen kommer godt med når du må være utendørs. Selv når det er litt skyer.

Tilbake til solkremen, som saken egentlig skulle handle om.

– Omtrent 75 prosent av oss bruker solkrem. Men mange bruker altfor liten mengde, sier Stensrud. Solkremen har best effekt om du smører deg før du går ut. Gjerne to ganger. Da holder den en god stund. Svette og bading gjør at du må smøre deg mer.

Hvis nordmenn unngår den overdrevne solingen, tror Stensrud flere av oss kan slippe unna hudkreft. Det kan få oss ned fra verdenstoppen vi ikke vil være i.

---

Fakta: Soling

  • Solas stråler i store mengder kan skade helsa.
  • I Norge får mange kreft i føflekker.
  • Bedre solings-vaner kan hjelpe, sier Kreftforeningen.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå