Mange bedrifter har bestemt seg for å ikke selge sjokolade av merket Freia. Norgesgruppen boikotter ikke Freia nå. Men de følger saken tett videre.
Norgesgruppen eier butikkjeder som Kiwi, Meny og Joker.
[ Derfor slutter flere bedrifter å selge Freia ]
Norgesgruppen vil følge den Europeiske union (EU) sin liste. EU er enige om hvem de vil sanksjonere. Sanksjoner er straff. Mondelēz står ikke på den lista. Freia eies av det amerikanske merket Mondelēz.
Myndighetene i Ukraina har laget en liste over selskaper som bidrar til å gi penger til Russland. Mondelēz er på listen.
– På bakgrunn av det er det ikke aktuelt å boikotte Freia nå, sier Kine Søyland til avisa E24. Hun er kommunikasjons-sjef i Norgesgruppen.
Bunnpris vil heller ikke slutte å selge Freia. Det opplyste Christian Lykke på mandag. Han eier Bunnpris.
Reitan Retail eier Rema 1000-butikkene. De kommer ikke til å slutte å selge Freias produkter nå. Det opplyser Øyvind Breivik til E24. Han er kommunikasjonssjef i Reitan Retail.
De sier også at de følger sanksjonslisten til EU.
Coop Norge har også bestemt seg for å fortsette å selge Freia. De her butikker som Coop Extra, Coop Prix og Coop Mega.
Oda leverer dagligvarer hjem på døra til folk. De skal også fortsette å selge produkter av Freia nå.
– Denne diskusjonen har vært vanskelig, men viktig å ta. Vi har kommet fram til at i denne situasjonen er det ikke riktig av oss å boikotte Freia, sier Tor Erik Aag i en pressemelding. Han er Norgessjef i Oda.
Hurtigruten, Norwegian, SAS og Elkjøp er selskapene som boikotter Freia.
Utenriks-departementet har kalt inn til et møte. Det blir onsdag 13. juni klokka 09.00
– Mange i næringslivet har bedt om et møte. De vil diskutere hvordan partene i arbeidslivet skal forholde seg til denne situasjonen, sier Guri Solberg. Hun er kommunikasjonsrådgiver.
E24 skrev om saken først.