Tema

Johnny sluttet i jobben for å leve livet på sjøen

Johnny Leo Johansen reiser ikke som alle andre.

Han er ikke så lett å få tak i. Johnny Leo Johansen er alltid på farten. I en liten trebåt. Men han finner et ledig øyeblikk til å prate med Klar Tale.

Han har akkurat kommet i land i Oscarsborg. Der tar han en liten beinstrekk. Ved festningen i Oslofjorden som en gang ble bygget for å stoppe trusler utenfra.

Overfarten bød på en liten overraskelse denne morgenen. Verdens største hangarskip dukket plutselig opp i samme fjord som Johnny.

– Jeg kom innover fjorden samtidig som skipet. Jeg var ikke klar over at det var i dag det skulle komme, humrer Johnny over telefonen.

– Det var full baluba med helikopter og flere marinefartøy i området. Jeg fikk se det på nært hold. Det var spennende, fortsetter han.

– De hadde kanskje litt større båt enn du har?

– Ja, en god del. Jeg har heller ikke så mye fly og kanoner om bord, ler Johnny.

For Johnny seiler i en liten seilbåt. En bindalsfæring. Livet hans er til sjøs, og det har det vært i flere år.

– Nå koser jeg meg glugg i hjel, sier han.

Han jobbet i flere år som frilans-fotograf i Fredriksstad Blad. Men så ble han lei A4-livet. Dragningen til havet, sjøsprøyten og friheten ble for sterk. Etter hvert flyttet han inn i en seilbåt på 32 fot. Etter å ha spart opp nok penger, sa han opp jobben og la ut på seilas.

Han har sett hele norskekysten fra dekk. Men nå er det altså et nytt eventyr som står for tur. Å seile nordover i en mye mindre båt. Bindalsfæringen. En liten, tradisjonell, lett og åpen seilbåt fra Bindal på Helgeland i Nordland.

Johnny Leo Johansen

– Jeg kjøpte den for fire år siden. Jeg har testet den litt om somrene. Det har gitt veldig mersmak. Det er nesten som en kajakk. Jeg kommer inn i trange bukter og på grunne strender. Jeg synes det er gøy å få litt natur og villmarks-opplevelser. Man kommer seg ut av de tradisjonelle gjestehavnene, forteller han.

Han er først og fremst på tur, sier Johnny.

– En del av poenget er å ta seg god tid. Jeg skal dra innom stedene jeg har lyst til å besøke. Så drar jeg videre når jeg har lyst til det. Jeg vil ikke ha en veldig streng plan.

For bindalsfæringen er ingen racerbåt.

– Den har seil. Hvis det er grei vind, kan jeg seile. Hvis ikke ror jeg. Været kan også være en utfordring. Jeg er ikke en «hardcore» seiler. Hvis været er dårlig, går jeg i land, forteller Johnny.

Han sier det er flere fordeler med å reise på denne måten:

– Jeg har med meg telt, og er ikke avhengig av å finne en gjestehavn om kvelden. Jeg trenger heller ikke bruke penger på diesel eller bensin. Det er nesten som et mini-vikingskip, smiler han.

Nei, han har det ikke travelt. Men noen mål har han for den lille seilbåten.

– Jeg har en drøm om å seile den opp til Bindals-fjorden. Til opprinnelses-stedet. Selv om jeg ikke helt vet hvor denne ble bygget, sier Johnny.

Han forteller at den forrige eieren kjøpte båten fra et filmselskap som gikk konkurs. Den ble bygget til innspillingen av filmen «Pan», etter boken av Knut Hamsun.

Johnny Leo Johansen

Det er ikke så nøye hvor båten ble bygget. Oppskriften er uansett fra Bindal. Men reisen fra Fredrikstad til Bindal er lang i en liten båt.

Johnny deler reisen sin på sosiale medier. På Facebook har han nesten 5.000 venner som følger med.

– Jeg oppdaget tilfeldig at mange syntes det var gøy å være med på tur. Jeg får veldig mange gode tilbakemeldinger på det jeg gjør, sier han.

Når han når Bindalen, vet han ikke. Men han har det heller ikke travelt. Når høst-stormene herjer og vinteren setter inn, settes båten på land.

– Jeg kan legge igjen båten der jeg er. Jeg har så mange kjenninger fra Facebook rundt omkring. Når våren kommer igjen, fortsetter jeg. Så det kommer til å gå fint.Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå