Norge

Halvparten av nordmenn jobber i ferien

Kobler du helt ut i ferien, eller klarer du ikke la være å jobbe litt? Det er like vanlig å gjøre begge deler, viser undersøkelse.

Fem av ti jobber når de egentlig skulle tatt ferie. Det skriver Næringslivets hoved-organisasjon (NHO) i en pressemelding.

Ipsos gjennomførte enn undersøkelse for NHO i fjor. Fire av ti svarer at de har jobbet mer enn fem timer per uke. Dette er mens de egentlig skulle hatt ferie. Over seks av ti mellom 18 og. 29 svarte det samme.

Dette er ikke bra for noen, mener Nina Melsom. Hun er direktør for arbeidsliv og tariff hos NHO. Hun tror verken arbeidsgiver, eller folk i arbeid tjener på dette.

– Det er grunn til bekymring dersom skillet mellom jobb, ferie og fritid blir mer og mer visket ut, sier Melsom.

Årsaken til at dette har endret seg, kan være folks nye vaner. Under korona-pandemien begynte flere å jobbe hjemmefra. Noen jobbet fra hytta.

– Det kan føre til slitasje og stress på sikt. Det kan også føre til at folk er mindre produktive.

Enkeltpersoner bør ikke bestemme dette selv, sier Melsom. Hun mener arbeidsgiver bør sette grenser. Grensene bør være til det beste for de ansatte og bedriften, sier hun.

– Fleksibilitet i jobbhverdagen er bra. Så lenge det er innenfor rammer som sikrer et godt arbeidsliv. Vi må unngå en trend der vi jobber når vi burde koblet av. Det er verken sunt eller produktivt på sikt.

Melsom synes ikke det er bra at så mange unge jobber når de skulle hatt ferie.

– De unge skal stå lenge i arbeidslivet. Det er ekstra viktig at de får gode rutiner for å koble helt av.
Siste utgave

På forsiden nå