Angrep på kornlagrene i Ukraina er et forferdelig angrep på verdens fattige. Vi må få en slutt på denne krigen, sier David Beasley. Han er tidligere sjef for Verdens matvareprogram (WFP).
– Dette er en krigserklæring mot de fattigste av de fattigste i verden. Det vil føre til at folk sulter over hele verden, sier Beasley til nyhetsbyrået NTB.
Beasley besøkte Norge under Arendalsuka. Han møtte blant annet utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim. De hadde en panelsamtale om matvaresikkerhet i verden.
Beasley og WFP fikk Nobels fredspris for tre år siden. Prisen var arbeidet mot sult, og å bruke sult som et våpen.
På disse årene har situasjonen gått fra vondt til verre. Beasley snakket om matmangelen. Og at situasjonen er ustabil i flere land på flere kontinenter. Krigen i Ukraina har dramatiske følger for verdens matvaresikkerhet. Landet har tidligere kunnet brødfø 400 millioner mennesker i verden, ifølge Beasley.
En kornavtale har sikret at ukrainsk korn kunne fraktes ut til tross for krigen. Men i juli brøt Russland avtalen. Siden da er ukrainske kornlagre ved Donau blitt angrepet.
– Jeg bryr meg ikke om hva slags krig dette er eller hvilken side du tilhører. Vi må beskytte denne typen infrastruktur, sier han om kornlagrene.
Han mener verdens ledere må komme sammen og finne en løsning.
– Det må bli en slutt på denne krigen, ber han.
Utviklingsminister Tvinnereim kaller angrepene en katastrofe.
– Russland holder nå resten av verden som gissel og bruker mat som et våpen, sier hun til NTB.
Angrepene gjør at prisen på mat i verden blir dyrere, sier hun.
– Landene med nok penger vil skaffe det som fortsatt finnes på markedet. De mest kjøpesterke landene vil klare å skaffe seg det som fortsatt finnes på verdensmarkedet. Vi i Norge vil klare oss, selv om det er mulig at vi vil se høyere priser.
Men for andre land kan det gjelde liv eller død, sier Tvinnereim. Dette gjelder mange afrikanske land.
WFP har pleid å kjøpe korn fra Ukraina og Russland. Det har de delt ut i fattige land. Nå er det blitt vanskeligere å få tak i. WFP har måttet kutte i rasjonene til verdens fattigste.
Det er også bekymring for mangel på gjødsel. Russland har pleid å levere det. Det gjør det vanskeligere for afrikanske land å produsere mer mat selv de neste årene.
– Vi står foran en situasjon hvor vi kanskje ikke klarer å produsere nok mat til hele verdens befolkning, sier Tvinnereim.
Siden kornavtalen kollapset, har prisen på hvete steget med over 10 prosent. Det skriver kanalen BBC.