Verden

Grensevakter anklaget for massedrap

Mange etiopiere migrerer til Saudi-Arabia i håp om et bedre liv. Men noen av dem kommer ikke lenger enn til grensa, ifølge en ny rapport.

Grensevakter i Saudi-Arabia har skutt mot etiopiske migranter. Migrantene har forsøkte å krysse grensen fra Jemen. Det skriver organisasjonen Mixed Migration Centre (MMC)

Organisasjonen mener migranter blir drept på systematisk vis. De kaller det for forbrytelser mot menneskeheten. Gjerningsmennene opererer under statlig myndighet. Det gjør denne grenseovergangen til en spesielt dødelig en, skriver MMC.

Organisasjonen Human Rights Watch (HRW) har laget en rapport. Grensevaktene skal ha drept hundrevis av etiopiske migranter, skriver HRW. Det er mellom mars 2022 og juni 2023.

Flere har jobbet med å finne ut av hva som skjer med migranter som vil inn i Saudi-Arabia. Flere som jobber for Verdens-organisasjonen FN publiserte et dokument i oktober 2022. Migranter ble tidligere drept da de kom mellom partene i Jemen-konflikten. Men nå ser de ut til å bli ofre for saudiske sikkerhetsstyrker, skriver de.

Disse styrkene antas å bruke skytevåpen. Det skal være for å stoppe og skremme migranter fra å krysse grensen. Dokumentet har informasjon om en hemmelig kirkegård i Nord-Jemen. Kirkegården ligger nær den saudiarabiske grensen.

10.000 døde migranter skal være begravet der. Hvis migranter blir tatt til fange, blir de angivelig ofte utsatt for tortur. I tillegg skal jenter helt ned til 13 år ha blitt voldtatt av saudiske sikkerhetsstyrker, påstår de i dokumentet.

Kanalen BBC har snakket med overlevende som har krysset grensa fra Jemen til Saudi-Arabia. Mustafa Soufia Mohammed er 21 år gammel. Han ble skutt på av saudiarabiske grensevakter i juli i fjor.

– Skyting fortsatte og fortsatte, fortalte Mohammed BBC.

Han kom sammen med 45 migranter. Flere av dem døde. De hadde vært på en tre måneders lang reise. Skuddene traff Mohammed i foten. Han måtte amputere beinet fra knærne og ned.

– Jeg reiste til Saudi-Arabia for å gjøre livet til familien min bedre, sier han til kanalen.

Nå er han tilbake i Etiopia.

Hundrevis av kvinner og barn har blitt drept, skriver HRW i rapporten. Samtidig bruker Saudi-Arabia milliarder på idretts-arrangementer. Dette kaller de for «sportsvasking».

HRW skal ha sendt svar til Saudi-Arabias innenriks-departement og forsvars-departement. De har ikke fått svar, skriver de.

Organisasjonen ber FN starte en granskning.



Siste utgave

På forsiden nå