Norge

Slik vil de styre Norge

Vil du bli kjent med hvem som kan ende opp som din ordfører? Sjekk Klar Tale sin oversikt.

Kommune- og fylkestingsvalget er over. Flere kommuner er fortsatt ikke enige om hvem som skal bestemme. Enkelte forhandler med hverandre, mens andre er blitt enige.

Ønsker du å se hvilken ordfører som kan ende opp med å lede din by?

Ønsker du kun å lese tekst, kan du fortsette nedover.

Trondheim

Høyre er størst etter valget. Men Arbeiderpartiet får kanskje styre likevel. Sammen med flere andre partier. De kan ha flertall til sammen i bystyret. Emil Raaen fra Ap kan bli ordfører i trønder-hovedstaden.


Ålesund

Fremskrittspartiet (Frp) er størst i Ålesund. Sammen med Høyre fikk de nesten halvparten av stemmene. Arbeiderpartiet må gi fra seg makta etter åtte år. Håkon Lykkebø Strand fra Frp blir ordfører.


Bergen

Høyre ble størst etter valget. Men de trenger flere partnere for å få styre. Christine Meyer ønsker å styre byrådet, Bergens regjering. Men Høyre må først skaffe seg nok støtte. Også Arbeiderpartiet forhandler om å få styre. Ingenting var avgjort tirsdag.


Stavanger

Arbeiderpartiet (Ap) ble så vidt større enn Høyre. Men Høyre med partnere har flertall i kommunestyret. Populære Kari Nessa Nordtun fra Ap må slutte som ordfører i oljebyen. Sissel Knutsen Hegdal fra Høyre er klar for å ta over styringa i Stavanger.


Kristiansand

Høyre gjorde et godt valg i Kristiansand. De er dobbelt så store som Ap. Mathias Bernander fra Høyre blir ordfører. De skal samarbeide med flere andre. Ap må gi fra seg makta i byen på Sørlandet.


Gjøvik

Arbeiderpartiet er klart størst i Gjøvik. De får likevel ikke styre. Torvild Sveen fra Senterpartiet ønsker å fortsette. Også Høyre vil ha ordføreren. Da heter i så fall ordføreren Anne Bjertnæs. De to partiene til sammen er større enn Ap.


Oslo

Høyre tar over styringa i Oslo. Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti har styrt hovedstaden i åtte år. Eirik Lae Solberg fra Høyre kan bli byens nye sjef i byrådet. De forhandler fortsatt.


Bodø

Høyre vant valget i Bodø. Arbeiderpartiet gjorde det mye dårligere enn sist. Høyre kan få til et samarbeid med Fremskrittspartiet og Venstre. Odd Emil Ingebrigtsen fra Høyre kan bli ordfører.


Tromsø

Arbeiderpartiet (Ap) vant valget i Tromsø. Sammen med partnere kan de få flertall i kommunestyret. Gunnar Wilhelmsen fra Ap ønsker å fortsette som ordfører. Men ingenting er avgjort i «Nordens Paris».

---

Kort om saken

  • Nordmenn har stemt ved kommune- og fylkestingsvalget.
  • Nå bruker kommuner og fylker tid på å forhandle om hvem som skal bestemme.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå