Norge

Flere sliter med å betale lån på boligen sin

Bankene har satt opp rentene sine. Det betyr at lånet ditt blir dyrere. Nå sliter flere med å betale lånene sine.

Norges Bank har satt opp styringsrenta 12 ganger. Det er siden september 2021. Nå er styringsrenta på 4,25 prosent. Det betyr at lånet ditt har blitt dyrere. Og Norges Bank har varslet ny økning av renta i desember. Det skriver avisa Dagens Næringsliv.

Et boliglån på 4 millioner kroner kostet litt over 22.000 kroner i måneden. Det var for to år siden, hvis du hadde 20 år på å betale lånet. Nå koster det samme lånet rundt 31.000 kroner i måneden.

Selskapet Kredinor hadde 8 prosent flere inkassosaker i august. Det var sammenlignet med samme periode i 2022. Inkasso er når du ikke har betalt regningene dine innen fristen. Da får du et varsel om inkasso. Og en ny frist for betaling. Hvis du ikke betaler før den nye fristen, kan du få en anmerkning. Det betyr at navnet ditt havner i et register over dårlige betalere. Det kan gjøre det vanskeligere å få for eksempel lån, eller handle på nett. Men så snart du betaler, fjernes navnet ditt fra registeret.

31 prosent hadde problemer med å betale på boliglånet sitt før inkasso i slutten av 2022. 35 prosent hadde samme problem i slutten av første halvår i 2023. Det viser tall fra Finanstilsynet.

Kredinor sier at problemet har økt mest hos de yngste med lån. Det har økt over 120 prosent.

– Det er bekymringsfullt. Det bare øker på. Det sier Klaus-Anders Nysteen. Han er sjef i Kredinor. Han sier vi enda ikke har sett den fulle effekten av høyere renter.

Selskapet Intrum har også flere inkassosaker. De hadde rundt 50 prosent flere inkassosaker for boliglån fra januar til juni.

---

Kort om saken

  • Flere sliter med å betale lån på boligen sin.
  • Høyere renter er årsaken.
  • Styringsrenta har blitt høyere 12 ganger siden september 2021.

---

Siste utgave

På forsiden nå