Torsdag er det klart for enda et nytt rentemøte. Der skal Norges Bank fortelle om styringsrenta kommer til å øke framover. Renta er nå på 4,25 prosentpoeng.
Hver gang renta blir høyere, må du betale mer på lånene dine. Årsaken er at styringsrenta styrer økonomien. Når den blir høyere, får også bankene høyere rente på sine lån. Som igjen fører til at de må sette opp sine renter.
---
Hvem er Norges Bank?
- Norges Bank er navnet på den norske sentralbanken.
- Ida Wolden Bache er sjef for banken, og kalles sentralbanksjef.
- Norges Bank har et ansvar om å følge med og passe på økonomien. Det gjør de med styringsrenta. Den bidrar til å styre lån til både folk og bedrifter.
- Målet til Norges Bank er å holde en stabil inflasjon. Den skal ligge på rundt 2 prosent for å være stabil.
- Styringsrenta blir satt åtte ganger hvert år. Men kan også bli endret om det skjer noe veldig spesielt, som for eksempel under korona-pandemien.
- Sjefen for Norges Bank skal være uavhengig. Det er det loven som sier. Regjeringen kan gi råd om hva som bør gjøres, men de kan ikke kreve at Norges Bank gjør noe. Det kan de kun gjøre om det skjer noe veldig spesielt. Om Norges Bank hadde nektet å gjøre noe med styringsrenten under korona-pandemien, kunne regjeringen har krevd noe. Det blir sett på som en veldig spesiell situasjon.
---
Ingen eksperter tror at styringsrenta øker på torsdag. Men alle er veldig spente på hva Wolden Bache sier om veien videre.
Marius Gonsholt Hov er en av dem som tror renta blir stående, slik den er nå. Han jobber for Handelsbanken.
Klokka 10 torsdag vil vi få svar på om Hov har rett. Da vil Norges Bank holde en presse-konferanse.
---
Spørsmålene alle eksperter lurer på:
- Vil sentralbanksjefen gjenta og bekrefte signalet om at rentetoppen kan komme i desember?
- Og sier hun det på samme måte som hun gjorde sist, da hun sa at renta trolig skal opp en siste gang før året er over?
---
Wolden Bache vil trolig si at renta skal opp i desember. Ved sist møte sa hun at det kunne bli nødvendig å heve renta. Men det handlet mye om hvordan den økonomiske situasjonen er.
Kilder: nyhetsbyrået NTB og nettsiden E24.