Grønnsaker er på vei inn til lagring. Det kan nordmenn nyte godt av utover vinteren. Det skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.
Det har vært utfordrende å høste i år. Det melder bønder og produsenter. Mange jorder er våte i år. Flere steder har det blitt høstet for hånd. Våte jorder har gjort det vanskelig å kjøre tunge maskiner.
– Det er nå bare grønnsaker igjen ute i Rogaland. Der er det fortsatt gode forhold for høsting, sier Sigurd Sylling. Han er med i foreningen Grøntprodusentene.
I Rogaland høstes blant annet rosenkål, purre og stangselleri. På Østlandet er alle poteter og grønnsaker i hus. Bortsett fra rosenkål og purre. Det tåler både snø og kuldegrader, sier Sylling.
– Norske grønnsaker som kan lagres har lang holdbarhet. Da må vi oppbevare de riktig, sier Iselin Bogstrand Sagen. Hun jobber med ernæring i OFG.
Norge har fått bedre teknologi for lagring. Det gjør at vi kan produsere friske grønnsaker året rundt, sier Sagen. Slik som tomat, salat og agurk.
– Tenk så heldig vi er som får spise ferske norske grønnsaker om vinteren.
---
Så mange prosenter av grønnsakene er produsert i Norge:
Slangeagurk: 79 prosent
Gulrot: 95,2 prosent
Potet: 77,8 prosent
Løk: 70 prosent
Kål: 89,60 prosent
Kålrot: nesten 100 prosent
Kinakål: 43,2 prosent
Knollselleri: 50 til 70 prosent
Purre: 50 prosent
Rosenkål: 81,5 prosent
Selleri: 73,1 prosent
---