Norge

Søte og uskyldige eller små drapsmaskiner?

Det er et naturlig instinkt for katter å jakte. Det er negativt for biologisk mangfold, sier en komité.

Huskatten er vårt mest populære kjæledyr. Men de kan jage og drepe andre dyr. Det kommer naturlig for katten. Dessuten kan den potensielt spre smitte og parasitter.

Dette jobber Vitenskaps-komiteen for mat og miljø (VKM) med. De har laget en rapport. VKM ser på hvilken risiko å ha katt utgjør i Norge.

Katter kan være en trussel for truede arter. Slik som fugl, amfibier og reptiler.

Temaet engasjerer og vekker følelser hos folk, sier Martin Malmstrøm. Han er prosjektleder i VKM. Han vil ikke røpe for mye om rapporten ennå. Rapporten var ikke publisert da han snakket med nyhetsbyrået NTB.

Katten ble tatt inn som kjæledyr av mennesker. Den har vært et elsket familiedyr i over 1.000 år. Men mange katter får gi fritt uten at eieren passer på.

– Det er nok mye følelser på alle sider her. Vi håper folk kan få mer kunnskap med denne rapporten, sier Malmstrøm.

Katter dreper rundt sju millioner småfugl i Norge hvert år. Det viste en rapport fra BirdLife i 2018.

– Katter er en stor belastning for fugler og smådyr i naturen. Dette er vårt ansvar siden det er vi som har innført katten hit, sier Kjetil Aadne Solbakken. Han jobber i organisasjonen BirdLife.

Katter har ikke mistet instinktene sine til å jakte. Årsaken er at huskatter stort sett får gå fritt. Mange katter jakter regelmessig. De jakter ikke bare be skadedyr. Slik som rotter og gnagere. De jakter også på ville dyr og fugler, konkluderte rapporten i 2018.

Mange dyr blir også skadd eller skremt av katt, skriver VKM.

– Mange tror katten er en naturlig del av dyrelivet i Norge. Men katten ville aldri vært her om det ikke var for oss mennesker, sier Oddvar Heggøy. Han jobber med evolusjons-biologi. Heggøy var med å skrive rapporten.

Men det er mye følelser knyttet til dette, sier han. Eiere har nære forhold til katten sin.

– Det er vanskelig å si om det bare er syke og svake fugler katten tar. Men likevel er det mange nok til å ha noe å si for fuglearter.



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå