Norge

Denne julekaka er folkets favoritt

Hvilken kake liker vi best av julas syv slag?

Nordmenn liker å kose seg ekstra i jula. Og mange baker småkaker til jul. Fra gammelt av var det vanlig å bake de «syv slag».

De syv slagene var sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berliner-kranser, krumkaker og serinakaker.

I år er det krumkaker som er folkets favoritt. Det viser en ny undersøkelse fra MatPrat og Opplysnings-kontoret for brød og korn.

Krumkaker er den eldste julekaken vi kjenner til i Norge. Den både bakes og spises over hele landet.

I 2021 havnet kaken på tredjeplass i undersøkelsen. I fjor havnet den på andreplass. I år er den på førsteplass.

Krumkakene baker vi helst selv. Torunn Nordbø synes det er en koselig tradisjon å bake julekaker før jul. Hun jobber i Opplysnings-kontoret for brød og korn.

– Det er fortsatt mange som koser seg med baking i førjulstiden, sier hun. Selv om du kan kjøpe julekaker i butikker og på bakerier.

Pepperkaker er julekaken flest baker selv.

– Men det er mange som velger å kjøpe ferdige pepperkaker. Også krumkakejernet går varmt på mange kjøkken i disse tider. Disse kakene lager vi gjerne selv, eller får fra venner eller familie. Risboller, brune pinner og kokosmakroner er enkle kaker. Og populære å bake sammen med barna, sier Nordbø.

– Mange velger å kjøpe kransekake og smultringer hos bakeren eller i butikken. Men det er også vanlig å få en boks med krumkaker, smultringer og brune pinner. Eller en kransekake av venner og familie som baker det selv.

Krumkakene kan spises på mange ulike måter, ifølge Nordbø. De kan enten spises som de er, eller fylt med pisket krem.

De kan også spises til forrett, foreslår Nordbø. Fylt med rømme, rødløk, kaviar og litt dill.

---

Disse kakene liker vi best i år:

Krumkaker 13 %

Kransekake 11 %

Brune pinner 9 %

Pepperkaker 9 %

Sarah Bernhardt 7 %

Smultringer 7 %

Havreflarn 5 %

---



Siste utgave

På forsiden nå