Norge

Har Norge nok mat til jul?

Norske bønder har opplevd både tørke og flom i år. Likevel vil nesten all julematen være fra norske bønder i år. Det viser tall fra Landbruksdirektoratet.

Nordmenn koser seg i jula. Da spiser vi både ribbe, pinnekjøtt, poteter og tilbehør. I år vil nesten all tradisjonell julemat være produsert i Norge.

Det til tross for et krevende år med både tørke og flom.

– Det ser ut til at det blir nok norsk julemat til å mette alle denne julen. Dermed blir det lite import av julemat. Det sier Jørn Rolfsen i en pressemelding. Han er direktør i Landbruksdirektoratet.

Nordmenn vil handle mat og drikke for 30 milliarder kroner i desember. Det sier organisasjonen Virke. Vi handler 20 prosent mer mat og drikke i desember. Årsaken er trolig salg av julemat.

− Det er rikelig med ribbe på lager. Lagrene med svinekjøtt er på mer enn 3 800 tonn. Så det burde være rikelig til både ribbe og medisterkaker, sier Rolfsen.

Det er også nok på lager for de som liker pinnekjøtt. Det til tross for at det er blitt slaktet færre lam i år. Selskapet Nortura har produsert det som er bestilt.

− Det bør derfor være nok pinnekjøtt til å dekke markedet og dermed julemiddagen i de tusen hjem, sier Rolfsen.

Norge har kvoter på import av ribbe i desember. Både fra EU og Storbritannia. Disse kvotene ble brukt i fjor. Men i år vil vi trolig importere mindre ribbe. Derfor er de fleste ribbene fra Norge i år.

Poteter, surkål og kålrabistappe er også en viktig del av julemiddagen. Alt sammen blir hovedsakelig produsert av norske bønder.

Og det er nok av både kål og kålrabi, ifølge Landbruksdirektoratet.

Det er også håp om norske mandelpoteter til jul. Til tross for at potetbønder har hatt utfordringer med været.