Norge

Kan maten du har liggende være helsefarlig?

Matvarer må noen ganger stoppes fra å selges i butikken. Kanskje har du allerede kjøpt en av disse varene? Noen av dem kan være farlige for helsa.

En matvare kan ved en feil inneholde bakterier. Eller være feil merket. Eller inneholde for mye giftstoffer. Da må varen stoppes og skal ikke selges. Det betyr at Mattilsynet tilbakekaller matvaren.

Lindis Folkvord er seksjonssjef i Mattilsynet. Hun forklarer at de stopper varer når det er høy risiko for et helsefarlig produkt. Og det har kommet ut i butikken.

– Vi tilbakekaller produkter der det er en helsefare eller mistanke om helsefare, forteller Folkvord til Klar Tale.

De som produserer matvaren og de som selger den, skal stoppe varer som kan være risikable. Hos Mattilsynet finner du en oversikt over matvarer som er trukket tilbake. Her kan du også lese mer om hvilken mat nordmenn spiser for lite av, ifølge Helsedirektoratet.

Folkvord sier at det er flere årsaker til at matvarer blir stoppet. I 2021 var det flere matvarer enn før som inneholdt Etylenoksid. Det er et ulovlig middel brukt på planter. I det siste har mange varianter av laks blitt stoppet. Det er funnet bakterien listeria i laksen. Sist i et produkt fra Lerøy tidlig i desember.

Matvarer blir også stoppet av flere andre grunner. Som at det inneholder for mye av et stoff det er satt grense for. Eller inneholder noe som ikke skal være i mat. Som en glassbit eller muselort. Eller feil merking av matvaren, som kan være farlig for de med allergi.

Maten kan og inneholde smittestoff fra bakterier som kan gi sykdom. For eksempel salmonellabakterier.