Tema

– Vi kan glede oss til mye nordlys

Det er vinter. Lufta er kald. Himmelen er klar. Og over oss danser et fargerikt lys.

Nordlyset har fascinert mennesker i alle år. I dag synes de fleste det er vakkert. Folk reiser fra hele verden for å få et glimt av det spesielle fenomenet.

Men slik har det ikke alltid vært. Før var det mange som fryktet nordlyset. For eksempel i samisk kultur.

Nordlyset ble sett som et tegn på noe ondt. Samene trodde lyset var sjelene til de døde. Du skulle ikke snakke om nordlyset. Det var også farlig å erte nordlyset. For eksempel ved å vinke, plystre eller synge under det. Da ville lyset få øye på deg og løfte deg opp i himmelen. I verste fall ville det kappe hodet av deg, trodde de.

Vikingene hadde en annen oppfatning. De trodde nordlyset var krigere som hadde dødd i kamp. Og at himmelen lyste opp når krigerne var på tur til høvding-guden Odin i Valhall. Det er dødsriket i norrøn tro.

Andre norrøne legender sier at nordlyset er pusten fra modige soldater som døde i kamp.

Saken fortsetter under bildet.

Bildet viser nordlys over Ersfjorden på Kvaløya i Tromsø.

Lenger sør i Europa ble nordlyset sett på som et varsel om noe ondt. Årsaken er at nordlyset her får en dypere rød farge. Rødfargen ble sett som et varsel om krig eller annen fare.

I Frankrike ble det kaos sent på 1700-tallet. Folk gjorde opprør mot kongen. Og monarkiet falt. I ukene før viste et sterkt rødt nordlys seg på himmelen i England og Skottland. Folk fortalte at de hørte lyden av hærer som kjempet fra himmelen. Folk som så nordlyset ble redde. De trodde det var et tegn på kommende krig og død.

Saken fortsetter under bildet.

Bildet viser nordlys over fjellene Sørtind og Vågsfjellet ved Steinslandsvatnet i Hamarøy, Nordland.

I dag vet vi at dette ikke stemmer. Skal vi forklare nordlyset, må vi se til sola. Den sender hele tiden ut en strøm av ladede partikler. Dette kalles for solstorm.

Når partiklene i solstormen treffer jordas magnetfelt, ledes de mot Nordpolen og Sørpolen. Her kolliderer de med atomer i atmosfæren vår. Og slik oppstår nordlyset og sørlyset.

Flere andre planeter i solsystemet har også magnetfelt. Og dermed også nordlys og sørlys.

Det gjelder blant annet Jupiter, Saturn, Neptun og Uranus.

Nordlyset kommer i mange ulike farger. Det kan være grønt, rosa og rødt. Men også lilla og blått. Det er det flere årsaker til. Men enkelt forklart kan du skille fargene etter hvor langt unna jorda nordlyset er.

  • Blå og lilla er nærmere enn 95 kilometer.
  • Grønne lys er fra 95–241 kilometer fra oss.
  • Rødt lys er mer enn 241 kilometer unna.

Solstormer kan også påvirke elektronisk utstyr på jorda. Det er fordi partiklene forstyrrer jordas magnetfelt. En kraftig solstorm kan derfor føre til skade. For eksempel på navigasjons-systemer, kraftnett og satellitter.

Det skjedde blant annet i 2003. Da var det mange kraftige stormer fra sola i oktober og november. Det førte til tekniske problemer med satellitter og satellitt-telefoner. Mange tusen mistet strømmen i Sverige. Nordlyset var da synlig så langt sør som i Spania og i Florida i USA. Det forteller at solstormene var kraftige.

Denne høsten har det vært ekstra mye nordlys. Pål Brekke fra Norsk Romsenter er ekspert på fenomenet. Han forklarer oss hvorfor.

– Aktiviteten på sola styrer styrken og hyppigheten av nordlys. Sola er nå på vei mot et nytt maksimum av aktivitet. Selv vi som bor i Sør-Norge kan glede oss til flere vintre med mye synlig nordlys, sier han.

Hvert 11. år går sola gjennom en periode med høy aktivitet. Dette kalles solmaksimum. Under solmaksimum er det mange solstormer. Vi nærmer oss nå en ny periode med solmaksimum, ifølge Brekke.

– Den syklusen vi nærmer oss maksimum på nå, har blitt mye kraftigere enn forventet. Derfor har det vært ekstra mye nordlys denne høsten, sier han.

Aktiviteten på sola vil nå toppen sent i 2024. Eller tidlig i 2025. Brekke beskriver aktiviteten som overraskende høy de siste årene.

– En annen interessant observasjon er at toppen av nordlys-aktiviteten vanligvis kommer noen år etter solmaksimum. Dette betyr at de kommende 4-5 årene vil være uvanlig gode for å oppleve det vakre nordlyset som danser over nattehimmelen. Det betyr at vi kan glede oss til mye nordlys denne og kommende nordlys-sesonger.

Bildet viser nordlys over Vestfjorden sett fra Hamarøy, Nordland.

Nordlys er synlig i Nord-Norge og Svalbard nesten hver klare natt. Men Sør-Norge vil kunne oppleve nordlys oftere de neste årene.

– Når det er kraftige utbrudd på solen, presser nordlyset seg lenger mot sør. Da kan vi se det rett over hodene våre her nede. Men oftest vil vi se nordlyset som et grønt skjær i horisonten mot nord. Enkelte ganger vil nordlyset være synlig nedover i Europa også, sier Brekke.

---

Pål Brekkes beste tips for å se nordlyset:

  • Unngå lys fra byer og veier.
  • Det må være klarvær.
  • Finn deg et mørkt og åpent sted. Gjerne på en høyde med god sikt mot nord.
  • Bor du i Oslo? Da er det gode forhold innerst i Sørkedalen, Maridalen eller langs vannet sør for Kolbotn.

---

Andre kilder: Norsk Romsenter, Hurtigeruten, Norwegian Travel, Store norske leksikon