Norge

Hva vil komiteen si om habilitet?

Sindre Finnes kjøpte aksjer, uten at Erna Solberg visste om det. Nå skal en komite si hva de mener om saken.

Sakene rundt habilitet har påvirket norsk politikk lenge. Flere ministere har måttet slutte. Onsdag skal de få svar på hva som skjer videre.

Politikerne laget en egen komite som skal se på habilitetssakene. De skal se på alle de ulike sakene det gjelder. Øynene er spesielt rettet mot fem saker.

Tonje Brenna ga en jobb til en venn. Da brøt hun regler, og det har hun sagt selv. Hun er fortsatt statsråd.

Anette Trettebergstuen ga også jobb til venner. Hun sluttet som statsråd, men er nå tilbake på Stortinget. Økokrim ser fortsatt på denne saken.

Ola Borten Moe kjøpte aksjer etter å ha deltatt på et møte som kan ha påvirket aksjen. Han sluttet og er tilbake på Stortinget. Økokrim undersøker saken.

Anniken Huitfeldt har ikke selv gjort noe galt. Hennes mann handlet med aksjer uten at hun visste det. Hun sluttet, men er tilbake på Stortinget. Økokrim ser ikke på denne saken.

Erna Solberg har heller ikke selv gjort noe galt. Men hennes mann har også handlet med aksjer. Det skal ha skjedd mens hun var statsminister. Hun er fortsatt leder på partiet Høyre. Økokrim vil ikke etterforske saken.

Komiteen kan reagere på flere måter hvis noen har gjort feil:

  • Si at noe er «alvorlig».
  • Gi «kritikk» til politikeren.
  • Gi «sterk kritikk» til politikeren.
  • Det verste som kan skje er å foreslå mistillit. Da sier noen at de har mistet tillit til politikeren. Det kan ende med at personen må slutte.

Både avisa Aftenposten, avisa VG og kanalen TV 2 sier at Solberg kommer til å få sterk kritikk. Hva komiteen sier får vi vite onsdag. De skal ha en egen presse-konferanse.

Solberg er ikke en del av regjeringen. Derfor kan det ikke foreslås mistillit mot henne. Om hun får «sterk kritikk» er ikke dette noe bra verken for henne eller partiet.

Aftenposten skriver også at Brenna og Huitfeldt får «kritikk». Mens Borten Moe og Trettebergstuen slipper «kritikk».

Siste utgave

På forsiden nå