Norge

Rettssaken mot Zaniar Matapour starter

Rettssaken mot Zaniar Matapour starter 12. mars. Han er tiltalt for grov terrorhandling.

Et terrorangrep sjokkerte Norge. 25. juni 2022 ble to personer drept. Angrepet skjedde midt under feiringen av Pride i Oslo.

Tirsdag starter rettssaken. Zaniar Matapour er tiltalt.

Angrepet i 2022 startet rundt klokka 1.15. En mann kom til utestedet Per på hjørnet i Oslo sentrum. Folk sier at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte.

To personer ble drept. Flere ble skadd. Totalt er det 266 fornærmede i saken.

Flere andre er også siktet i saken. Deres saker er fremdeles under etterforskning. Én av dem er Arfan Bhatti. Han har vært i Pakistan. Der er han fortsatt. Norge jobber med å få ham inn i landet.

Matapour har bedt om å forlate retten når de fornærmede skal forklare seg. Det får han ikke lov til. Det skrev avisa VG og kanalen TV 2.

Han skal selv få forklare seg på den sjuende dagen i rettssaken. Men det vil han ikke.

Matapour har sittet i varetekt i snart to år. Men han har aldri forklart seg. Det vil han heller ikke gjøre i retten, skriver avisa Aftenposten.

Han er tiltalt for grov terrorhandling. Matapour risikerer fengsel i inntil 30 år, skriver avisa.

Men vil han bli dømt? Han har blitt vurdert av flere psykiatere. De har sjekket hans mentale helse. Dommerne bestemmer til slutt hva slags straff han får.

25. juni 2022 skulle det være Pride-tog i Oslo. Paraden ble avlyst. Politiet kunne ikke sikre at det var trygt. Allikevel gikk mange i gatene med Pride-flagget hevet. To dager senere møtte mange opp på en støttemarkering. Heller ikke den kunne politiet si at var trygg.

Etter terroren har det vært mange diskusjoner. Gjorde politiet og Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) en god nok jobb? Terror har vært et tema etter angrepet.

Regjeringen har hedret 12 personer. Matapour ble stoppet av flere personer i området da han skjøt. Uten dem, kunne flere personer ha blitt skutt.Siste utgave

På forsiden nå