Norge

Vil du spare penger når du handler mat? Velg disse varene

Du kan spare mye ved å være mindre streng på best før-datoen.

Det fins to måter å merke matvarer med dato for holdbarhet:

«Siste forbruksdag» og «best før».

På matvarer merket med best før kan du spare penger: En matvare kan nemlig være spiselig lenge etter best før-datoen. Slike varer blir ofte satt ned i pris av matbutikkene. Kjedene selger varer som holder på å nå best før-datoen, til en lavere pris. Her kan du rett og slett spare mye penger, og bidra til mindre kasting av mat.

Matvett jobber for at vi skal kaste mindre mat. De skriver på sine nettsider at «utgått på dato» ikke trenger å bety at maten er dårlig. Også FN ønsker mindre kasting av mat. Deres nye rapport om matsvinn viser at vi kastet mer enn én milliard tonn mat i verden i 2022.

– Matsvinn er en global tragedie.

Det sier Inger Andersen i en uttalelse. Hun er sjef for FNs miljøprogram.

Generelt bør du spise opp maten du har liggende i kjøleskapet. Det er lurt også rent økonomisk. Det har Karen Elene Thorsen rådet om mange ganger før. Hun har profilen Fattig student på Instagram. Der legger hun ut oppskrifter som viser hvordan du bruker opp all maten du handler. Hun har også sagt at mye mat holder lenger enn holdbarhets-datoen.

Spesielt en viss type matvarer kan være spiselig langt etter best før-datoen, nemlig meieriprodukter. Finner du melk, yoghurt, rømme eller liknende i billigdisken? Da kan du trygt spise den selv om best før-datoen nærmer seg. Melk.no skriver at melka ofte holder mange dager etter datoen på melkepakken. Det har de testet. Det samme gjelder andre meieriprodukter, er vår erfaring.

Riktig oppbevaring er det viktigste for å unngå at matvarene blir dårlige.

Dessuten er best før-merkinga en veiledning. Det skriver Mattilsynet. Datoen sier noe om hvor lenge du kan forvente at matvaren holder seg godt i uåpnet pakke.

Matvarer som blir lett ødelagt og kan bli helsefarlige, skal merkes «siste forbruksdag».

Det fins også andre muligheter for å betale mindre for mat med kort holdbarhet. Du kan for eksempel bruke appen «Too good to go». Eller du kan handle på en Holdbart-butikk. Der selger de mat som de får inn fra andre butikker. Det fins 15 butikker totalt i Norge.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå