Mange kjenner noen som har trengt hjelp med psykiske helseplager. Likevel har de ikke fått det. De har ønsket hjelp av det offentlige helsevesenet. Eller så har folk opplevd det selv.
Det svarer 34 prosent i en undersøkelse. Den heter Kantar Helsepolitisk barometer 2024. Det skriver If i en pressemelding.
For over halvparten av disse er årsaken lange ventetider. Flest av dem forteller at de ikke har kontaktet legen for henvisning. De forteller at det er for lang tid å vente. Noen sier at legen ikke henviste dem videre. Legen fortalte dem at det var for lang ventetid. Mens noen ble henvist. Men de fikk avslag på hjelp.
Thomas Tobro Wøien er bekymret over resultatene. Han er arbeids-psykolog hos If.
– Nær halvparten av dem som trenger hjelp, får det ikke fordi det er for lang ventetid.
Han mener arbeidsgiver har et ansvar. De bør sikre at de som trenger hjelp, får støtte på jobb. De ansatte har også et ansvar for å ta vare på egen psykisk helse, sier han.
– Rask hjelp er viktig for de som trenger det. Da unngår vi at folk blir så syke at det blir langvarig. Eller at de faller utenfor arbeidslivet.
Flere er borte fra jobb som følge av psykiske lidelser. De ender opp med å bli sykemeldt. Det gjelder flere nå enn i 2020. Det viser tall fra Nav.