Norge

Hvorfor stemmer jenter og gutter på forskjellige partier?

Partiene på høyresiden blir stadig mer populære blant unge menn. Venstresiden tiltrekker seg jentene. Hvorfor er det slik?

Gutter og menn har sine egne problemer. Og disse har vært hyppig diskutert i år. Men også når gutter legger stemmeseddelen i urna, skiller de seg fra jentene. Gutter stemmer på partier på høyresiden. Jenter velger partiene til venstre.

Synnøve Kronen Snyen sier de er bekymret. Snyen leder Sosialistisk Ungdom (SU). Et parti til venstre i politikken.

Valget i fjor høst bekrefter trenden hun snakker om. Blant menn under 25 år stemte 56 prosent på enten Høyre eller Fremskrittspartiet (Frp). Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

De unge kvinnene stemte annerledes. Blant kvinner under 25 år stemte kun 30 prosent på Høyre eller Frp. Men nye målinger viser at også unge kvinner nå vurderer partiene til høyre, skriver FriFagbevegelse.

SU er ungdomspartiet til Sosialistisk Venstreparti (SV). Rundt 70 prosent av stemmene til partiet kom fra kvinner i forrige valg.

– Kjønnsforskjeller er ikke noe nytt i politikken. Det har det vært i flere tiår.

Det sier Johannes Bergh til Klar Tale. Han er valgforsker.

Valgforsker Johannes Bergh. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det som er nytt, er at forskjellene har blitt større. Og de er særlig store blant de unge velgerne. Unge kvinner velger gjerne partiene på venstresiden, for eksempel SV. Mens unge menn i stor grad går til partiene på høyresiden, og kanskje særlig Frp.

Bergh beskriver det voksende gapet som litt overraskende.

– Vi lever i et samfunn med en ganske god likestilling mellom kvinner og menn. Du skulle kanskje tro at ulikhetene i politikken skulle gå over, over tid. Men det motsatte skjer.

– Hva er årsaken til det voksende gapet mellom kvinner og menn?

– Politikken blant de unge har blitt veldig progressiv. Det har vært veldig mye fokus på klima og miljø. Det gjelder også for likestilling og minoriteters rettigheter. Jeg tror vi nå ser en slags motreaksjon på disse tingene.

– Noen synes kanskje at det har gått litt for langt. At det er for mye politisk korrekthet og fokus på miljø og klima. Og så protesterer de mot det. Og det gjør unge menn i større grad enn kvinner, sier Bergh.

Bergh sier slike motreaksjoner er vanlige i politikken.

– En trend som har vart lenge, får på et tidspunkt en motreaksjon.

– Hvorfor er det menn som protesterer?

– Jeg har ikke et fullgodt svar på det. Men noe av den progressive politikken handler om kjønn. Det å fremme likestilling og kvinners rettigheter. Mange unge menn opplever nok at kvinner gjør det vel så bra som dem i samfunnet. For eksempel gjør jenter det stort sett bedre enn gutter på skolen. Unge kvinner tar høyere utdanning i større grad enn unge menn.

– Noen unge menn føler seg oversett?

– Ja, egentlig. Og at det ikke er behov for den samme likestillings-politikken som det var for noen år siden.

– Fordi de opplever at det går på bekostning av dem?

– Ja, nettopp.

Også i utlandet merker de en lignende trend.

– Det er en skummel trend som hele samfunnet må ta på alvor, mener politiker Snyen.

Vi spør valgforskeren hva det voksende gapet kan føre til.

– På én måte er det helt greit med litt polarisering. Politikk handler om uenigheter. Hvis unge menn mener noe annet enn unge kvinner, er det naturlig at det kommer til uttrykk. Og at den type spørsmål blir en del av offentlig debatt. Det er ikke nødvendigvis bare negative konsekvenser, sier Bergh.

Det er uheldig hvis det blir en veldig klar forskjell blant de unge, ifølge forskeren.

– Der partiene på venstresida ikke når unge menn i det hele tatt. Og partiene på høyresiden ikke når unge kvinner. Alle partier bør appellere til begge kjønn og til unge og eldre velgere.

– Det er ingen grunn til panikk. Det er greit med litt forskjeller. Men blir det veldig mye av det, kan det bli et problem. For å dempe polariseringen, er det viktig å ikke sykeliggjøre det å stemme på for eksempel høyresiden. Det kan være helt genuine politiske holdninger som gjør at du ender opp der.

Snyen sier hennes eget parti har fokusert på flere saker som særlig opptar kvinner. Som vold mot kvinner, samtykkelov og kvinnehelse. SU er også imot abortnemnder.

– Dette er politikk som er viktig for veldig mange kvinner. Vi vet også at jenter er mer opptatt av kampen mot klimaendringer. Klimapolitikk står høyt på SVs agenda.

– Hva gjør dere for å nå ut til flere unge menn i tiden fram mot neste valg?

– Vi kommer til å fortsette å snakke om konkret politikk som er viktig for gutters liv. Det viktigste er å ta kampen mot økende forskjeller. Vi må også få på plass en mer praktisk skole. Og at alle skal få læreplass, slik at flere gutter fullfører videregående.

De er også opptatt av et mer rettferdig arbeidsliv. Alle skal ha en trygg og god jobb å gå til. SU vil også jobbe for at enda flere skal finne seg et sted å bo - og ha råd til å betale husleia.