Ingenting er som de første vårdagene, eller en dag i sola på påskefjellet. Samtidig betyr det at du bør passe på huden din.
Solstrålene bidrar med UV-stråling. Den kan skade både hud og øyne. I verste fall gjør de alvorlig skade.
Hva er UV-stråling?
UV-stråling står for ultrafiolett stråling. Disse strålene kan deles inn i tre forskjellige grupper: UVA-, UVB- og UVC-stråler. Det forklarer seniorforsker Tove Svendby. Hun er ekspert på ozonlag og UV-stråling
– UVA- og UVB-strålene når overflaten av jorda. Resten av strålingen stoppes av ozonlaget. Den virker nesten som solkrem for hele jordkloden, forklarer Svendby.
Mot de andre UV-strålene må du selv beskytte deg.
Hvordan beskytte seg mot UV-strålene?
Svendby sier det først og fremst er UVB-strålingen som gjør oss solbrente. Derfor bør vi bruke solkrem som filtrerer vekk UV-strålingen.
Svendby sier at det varierer hvor mye UV-stråling vi blir truffet av. Det har å si med blant annet hvor høyt vi er over havet, eller om snø på bakken reflekterer sollys.
UV-stråling kan gjøre deg solbrent. Den kan også bidra til hudkreft og øyesykdommer.
– For å unngå disse skadene er det viktig å beskytte seg. Du bør bruke solkrem, solbriller og klær. Det kan også være lurt å ta pauser fra sola eller oppsøke skygge, sier hun.
Hva viser UV-indeksen?
I Norge er strålingen fra sola vanligvis sterkest når sola står som høyest. Det vil si midt på dagen i slutten av juni og tidlig i juli.
Svendby sier at snø også reflekterer solstråler. Da kan UV-nivået øke med over 50 prosent. Fint vær på påskefjellet kan altså gi mye mer stråling.
Er du usikker på hvor mye UV-stråling det er? Da kan du sjekke UV-indeksen for ditt område. Den finner du blant annet på Yr.no.
Hos Direktoratet for strålevern og Atomsikkerhet (DSA) finner du info om UV-indeksen. Det er en skala fra 1-11. Viser den fra 1-2 trenger du ikke å beskytte huden. 3-5 er moderat styrke, mens fra 6 og oppover er den sterk eller ekstrem.