Norge

Bruk vettet i påsken

Skal du til fjells i påsken, må du være forberedt. Fjellvett-reglene er en viktig huskeliste før du legger ut på tur.

I påsken reiser mange nordmenn på fjellet for å gå på ski. Vær og føre endrer seg raskt på høyfjellet. Turen hjem igjen fra fjelltoppen kan bli mye hardere enn da du startet å gå. Ni regler er laget for å sørge for at folk forbereder seg på dette. Ole Gladsø i Røde Kors hjelpekorps forklarer fjellvett-reglene.

1. Legg ikke ut på langtur uten trening.
– Du skal ikke legge ut på en lengre tur enn at du makter turen på en god måte. En god tur er tur-retur. Det er først når du er hjemme igjen med en god opplevelse, at du har hatt en god tur. Det gjelder både fysisk og mentalt, sier Gladsø til Klar Tale.

2. Meld fra hvor du går.
– Nå har vi mulighet til å holde dem hjemme oppdatert med mobiltelefonen. Men det er ikke signaler til å ringe overalt i fjellet. Og du må ha nok batteri. Derfor må du likevel melde fra hvor du har tenkt deg. Si også om du forventer å bruke lenger tid enn det som er vanlig.

3. Vis respekt for været og værmeldingene.
– Se ut av vinduet hvordan været er, men lytt i tillegg til værmeldingen. Og snakk med folk som vet hvordan været pleier å utvikle seg. Det kan endre seg veldig fort fra klarvær til tett tåke.

4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
– Ha med klær og utstyr i tilfelle været endrer seg. I verste fall må du søke ly eller grave deg ned. Da må du ha riktig utstyr. Ta med spade.

5. Lytt til erfarne fjellfolk.
– De kan fortelle hvilke turer som er de mest naturlige å gå. De kan også fortelle hvor det pleier å legge seg snøskavler. De siste årene har skavlene kommet på nye steder. Da er det ikke sikkert at løypa du gikk i fjor, er den beste.

6. Bruk kart og kompass.
– Selv om vi har teknologiske hjelpemidler, må du kunne bruke kart og kompass. Følg med på kartet hvor du er, og sjekk muligheter til å komme deg tilbake. Et tips er å trene under en tur med godvær, sier Gladsø.

7. Gå ikke alene.
– Det er tryggere å være flere sånn at dere kan hjelpe hverandre. De som har mye erfaring, kan kanskje gå alene. Men den første turen på fjellet bør ikke være alene.

8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
– Målet må ikke være å stoppe ved turens mål, men å komme hjem igjen. Du skal ikke utsette deg for større fare enn du takler.

9. Spar på kreftene og grav deg ned i tide.
– Hvis du trenger å skaffe deg ly, bør du gjøre det før du er utslitt. Da blir du sløvet og tenker ikke klart. Det kan være farlig fordi du slutter å bry deg om kulda.

Det er i tillegg viktig å sjekke faren for snøskred i områder der det er veldig bratt.
– Se etter skavler og bratte heng med mye snø. Unngå å gå i disse. Gå heller ikke i foten av bakken under disse snøhellingene. Hvis du skal gå i slike områder, bør du ta et skredkurs, sier Gladsø.

Siste utgave

På forsiden nå