Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Chipsen har blitt sunnere

Nå kan du nyte snacksen med bedre samvittighet. Den innholdet nemlig mindre farlig fett enn før.

Det har blitt mindre usunt å spise chips og nøtter. Dermed kan du nyte fredags-kosen med bedre samvittighet enn før. Norsk snacks har blitt sunnere de siste 19 årene. Grunnen er at det blir brukt mindre mettet fett og transfett i norske chips- og nøtteposer.

Mattilsynet har undersøkt 14 ulike typer chips og saltede nøtter. Produktene kommer fra produsenter som Kims, Maarud og Sørlandschips.

I 1996 var det 13 gram mettet fett i en vanlig chipspose. Nå er tallet nede i 2-4 gram, ifølge undersøkelsen. Flere produsenter har byttet ut palmeolje. I stedet bruker de solsikkeolje, rapsolje og peanøttolje.

– Undersøkelsen vår viser at å bytte ut palmeolje har vært positivt. Det har blitt mindre farlig fett i tortilla- og potetchips. Det sier Merethe Steen til nyhetsbyrået NTB. Hun er seksjonssjef i Mattilsynet.

Men Steen advarer mot å spise for mye chips. Selv om den har blitt litt sunnere. Grunnen er at chips innholder mye fett og salt. I tillegg inneholdet det stoffet akrylamid.

Kjemikaliet akrylamid blir dannet når noen typer mat blir stekt, grillet eller fritert. Dette gjelder poteter og kornprodukter. Derfor mener Helsedirektoratet og Mattilsynet at folk ikke bør spise mye chips og pommes frites.

Mattilsynet forteller også at det er lite tungmetaller i norsk snacks. Det er kun små mengder tungmetaller som arsen, kadmium og bly i chipsen.

– Tungmetaller følger næringskjeden. Det blir tatt opp i både planter, dyr og mennesker. Vi har undersøkt hvor mye tungmetallene det er i matvarer i Norge. Tungmetallene i chips og salte nøtter er ikke helsefarlige, sier Steen.

Mattilsynet passer på at maten vi spiser er trygg. Å undersøke hvor mye tungmetaller og fett det er i maten vår, er en viktig del av jobben deres.