Norge
Bilde 1 av 2

Er du redd for korona?

Hverdagen er annerledes. Mange føler angst og uro. Vi opplever en pandemi. Hva gjør dette med oss psykisk?

Flere kommuner får nå en egen korona-telefon. Tønsberg åpnet sin denne uka.

– Ting endrer seg raskt. Folk har et enormt behov for informasjon, sier Synne Anholt. Hun er leder av PPT, som er pedagogisk-psykologisk tjeneste. Hun har ansvaret for den nye vakt-telefonen i Tønsberg. Folk som er redde, kan ringe dit. De som svarer er psykologer og fagpersoner innen psykisk helse.

– Vi må være mye alene. Det kan føre til mer bekymring, angst og ensomhet. Det er allerede flere som har ringt oss. Vi tror enda flere vil ringe i tiden som kommer, sier Anholt.

Noen av de som ringer sliter allerede psykisk, forteller hun. Andre trenger bare noen å snakke med.

– Det er usikre tider for mange. Rutiner løses opp. Vi trenger struktur og rammer i hverdagen. Det er viktig for psykisk helse.

– For noen er hjemmekontor vanskelig. Mange har også måttet slutte i jobben. De er urolige for fremtiden, sier Anholt.

Både voksne og barn må nå holde seg hjemme. Anholt mener det er viktig å lytte til alle, men også ta særlig vare på dem som strever fra før.

– Vi er nå ekstra bekymret for barn i sårbare situasjoner. Ikke alle har det bra hjemme. Noen opplever vold og omsorgssvikt. Disse barna trenger ekstra oppfølging i denne tiden, sier hun.

Anholt har klare råd til de som føler seg urolige på grunn av korona-viruset.

– Folk bør ikke lese om pandemien hele tiden. Sørg også for at nyhetene du får, kommer fra sanne kilder. Lytt til helse-myndighetene. Styr unna nettsider som overdriver og forvrenger informasjon, sier Anholt.

Hun sier videre at det er viktig å beholde rutiner i hverdagen.

– Stå opp til vanlig tid og planlegg dagen. Vær fysisk aktiv, vær ute. Prat med noen. Ring venner, familie eller en hjelpetelefon, hvis du har behov å snakke med noen. Søk støtte hvis du har det vanskelig.

Sist uke ble mange offentlige tilbud i Norge satt på vent. Psykologer måtte også stenge dørene. Nå må de finne nye måter å hjelpe på, sier Anholt. De kan følge opp pasientene sine over telefon, sier hun.

De siste dagene har mange frivillige tilbudt seg å hjelpe andre. Noen sier de kan handle mat for dem som sitter i karantene. Andre vil hjelpe til med å lufte hunder. Eller prate med dem som trenger det.

– Vi ser en fantastisk dugnadsånd. Folk vil hjelpe hverandre. De vil gjøre noe for felleskapet. Det er veldig positivt for samfunnet vårt. Vi trenger alle mulighetene vi har, sier Anholt.

Hun tror krisen vi opplever nå kan endre samfunnet. Det gjelder også på gode måter.

– Jeg håper vi kan komme styrket ut av dette som samfunn. Kanskje blir vi flinkere til å se hverandre. Bedre på å se andres ensomhet og by på vår egen tid.

Hun gir også råd om å fylle hodet med noe annet nyheter om pandemien.

– Vær kreativ. Driv med noen av hobbyene dine. Gjør gjerne noe godt for noen andre. Det vet vi er bra for psykisk helse. Det å bidra og føle at man gjør noe nyttig, avslutter hun.

Trenger du noen å snakke med?

Telefon: 116 123 (hele døgnet)

Telefon: 22 40 00 40 (hele døgnet)

Siste utgave

På forsiden nå