Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FHI advarer mot å tro at det verste er over

Folkehelse-instituttet (FHI) sier nordmenn må være forberedt på at det verste er foran oss. De sier epidemien vil bli verre. Da vil mange bli syke.

Regjeringen må forklare mer om hvilke risiko som ligger foran oss. Det skriver Folkehelse-instituttet (FHI). De har vurdert hva slags risiko viruset korona utgjør, skriver nyhetsbyåret NTB.

De skriver at folk må være forberedt. Epidemien vil komme. Mange vil bli syke, og noen alvorlig syke. FHI sier at viruset korona kommer til å bli verre. Den største bølgen av smitte er på vei.

– Vi regner med at Norge vil ha en epidemi covid-19-epidemi. Det er sannsynlig at den starter i løpet av året, skriver FHI. Covid-19 er en sykdom. Den kommer fra viruset korona.

Les videre: Vil ha en rolig åpning av samfunnet

FHI er bekymret. De er også urolige for effekten av det som er gjort. De tror folk kan få en negativ reaksjon. De mener tiltakene har skapt frykt.

Erna Solberg er statsminister. Hun sier det er det mest dramatiske som er gjort i fredstid. Mange kommuner har laget enda strengere regler. Det har også bedrifter. Mange privatpersoner har pålagt seg selv enda strengere regler enn det igjen.

FHI sier det skaper et signal. Signalet er at det er en «nullvisjon». Det gjør at hvert eneste nye tilfelle er en svikt i innsatsen. Det er også situasjoner med fare for smitte. FHI tror det kan bli vanskelig å endre det inntrykket.

De tror det vil få konsekvenser. De tror at noen foreldre vil holde barna hjemme, selv om det er åpne barnehager. De tror noen bedrifter vil nekte å åpne, fordi de er redd for om det er trygt for de ansatte. De sier at noen kommuner kan lage egne regler, for å erstatte de nasjonale reglene som blir tatt bort.

Les også: Dette kan du gjøre og ikke gjøre i påsken

Geir Bukholm er smittevern-direktør i FHI. Han tror Norge kan klare å slå epidemien så mye ned at det er lite smitte blant folk. Men han tror det er urealistisk å få viruset helt bort.

– Vi vet jo at dette er et virus som vil fortsette å spre seg globalt. Det vil fortsette å komme tilbake i bølger. Vi er nødt til å forholde oss til at vi stadig vil bli utsatt for dette viruset. Det sier han til NTB.

Han sier at målet er nå, er å vinne tid. Hvis de kan holde situasjonen under kontroll, kan vi holde ut til medisinene blir bedre. Kanskje kommer det også en vaksine.

Les mer: Svarte på spørsmål fra barna

Helse-direktoratet er enig i at viruset kan komme fra utlandet. De har også laget en rapport. De sier at det er den største ulempen ved den norske planen. Så lenge viruset fortsatt sprer seg i andre land, vil det kunne komme til Norge. Det er uunngåelig at det blir nye smittetilfeller, skriver de.

Helsedirektoratet og FHI sier land prøver ulike måter for å stoppe viruset. Norge har et mål om å stoppe smitten helt. Mange andre land prøver noe annet. Sverige har som mål bare å bremse smitten.

FHI sier det kan få følger for nordmenns reiser til utlandet. Det er strengere regler nå. FHI sier de kan vare i lang tid framover.