Fremskrittspartiet større enn Høyre

På NRK sin «supermåling» har Fremskrittspartiet tatt over plassen som det største partiet på borgerlig side.

FREMSKRITT: Frp kommer frem som en av vinnerne på NRKs valgmåling.
Publisert Sist oppdatert

Fremskrittspartiet (Frp) har blitt Norges nest største parti. Det kommer frem i målingen til kanalen NRK. Torsdag la de ut sin første av to såkalte «supermålinger» før valget i høst. Det er en måling i tilhengere til politiske partier. Det er byrået Norstat som har gjort målingen for NRK.  

I flere fylker har Frp fått dobbelt så mange velgere som i det forrige valget i 2021. De har vokst mest i fylket Møre og Romsdal. Det er der Sylvi Listhaug kommer fra. Hun er leder i partiet. 

– Jeg håper virkelig vi får til et skifte, Norge trenger en ny kurs, sier hun.

– For dårlig for oss

Høyre har vanligvis vært det største partiet på borgerlig side. Nå er ikke Høyre størst i noen deler av landet. Erna Solberg er partileder i Høyre. Hun kommer fra Hordaland fylke på Vestlandet. I motsetning til Frp, har Høyre tapt aller flest velgere i fyket til sin leder. 

– Det er for dårlig for oss, sier Erna Solberg. Hun tror nedgangen kommer av at velgere synes Frp er klarere i sine budskap om saker folk er opptatt av i dag. Det sier NRK. Listhaug fra Frp har sagt hun mener Høyre er for like Arbeiderpartiet (Ap). 

Nå er Høyre det tredje største partiet i landet. 

Trøblete samarbeid?

Selv om Frp har økt mest, viser målingen at det fortsatt er rødgrønt flertall. Til sammen har Ap, Senterpartiet (Sp), Sosialistisk Venstreparti (SV), Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) flest velgere. Det er partiene vi snakker om som rødgrønne. 

I slutten av 2024 gikk det dårlig med Ap. Da hadde de noen av sine verste målinger noen gang. I januar gikk Sp ut av regjering. 

Siden januar har det gått bedre med Ap. Nå er de igjen det største partiet i Norge. De har enda mer støtte nå enn de hadde i forrige valg.

Utifra målingene, må AP likevel samarbeide med alle de rødgrønne partiene for å få flertall, inkludert Rødt. Det har bydd på problemer i tidligere valg. Historisk sett har ikke Rødt og Sp villet sitte i regjering sammen. Arbeiderpartiet trenger begge to.

I denne målingen faller KrF og MDG under sperregrensen på fire prosent. Det betyr at de står i fare for å få færre plasser på Stortinget. Venstre er akkurat over sperregrensen.