Norge

Har du et sikkert passord?

Har noen stjålet passordet ditt? – Da kan hackere bruke identiteten din, sier ekspert.

Vi bruker passord hver dag. Vi trenger det når vi skal slå på mobilen, logge inn i nettbanken eller bestille en reise.

– En person har i gjennomsnitt 22 passord, sier Bjarte Malmedal til Klar Tale. Han er ekspert på passord ved Norsk Senter for Informasjons-sikring (NorSIS).

Nylig laget en gruppe nett-aktivister en nettside. De la ut 1,4 milliarder passord på siden. Det skriver avisa Aftenposten.

Passordene som lå på siden hadde blitt stjålet av hackere. En hacker er en ekspert på informasjons-teknologi. Hackeren kan bryte regler og finne passord på internett.

Malmedal ber folk tenke seg om før de lager et passord.

– Det sikreste passordet du kan ha, er en lang setning. Bruk gjerne en setning om noe du liker å gjøre. For eksempel «jeg liker å dra på hytta». Du kan også bruke en setning fra en sang eller et dikt, sier han.

Det mest usikre passordet du kan ha, er et kort ord, mener eksperten.

– Det er heller ikke trygt å ha flere passord som ligner på hverandre. Eksempler på passord som dette er «juni 2018» og «august 2017». Bruker du slike passord, er det enkelt for en hacker å gjette hvilket passord du bruker andre steder, sier Malmedal.

De fleste har registrert e-postadressen sin mange steder på nettet. Med en persons e-postadresse og passord kan en hacker logge seg inn på flere nettsider.

En av de verste tingene som kan skje, er at noen stjeler identiteten din, mener eksperten.

– Mange har informasjonen fra bankkortet sitt lagret hos ulike nett-butikker. Amazon er en slik nett-butikk. En hacker kan logge seg inn på din konto. Der kan hackeren for eksempel kjøpe varer og sende dem til sin egen adresse, sier Malmedal.

Eksperten anbefaler alltid å bruke ulike passord.

– Det kan bli mange passord å huske på. Da kan du bruke en app på telefonen som hjelper deg å huske dem. Du kan også skrive passordene ned i en bok. Folk må velge den måten som passer best for dem, sier Malmedal.

I dag krever flere nettsider to passord for å logge inn. Da trenger du både et passord og en kode. Nettbanken er et slikt eksempel.

– Denne metoden gjør at hackeren ikke får logget inn bare med et passord. Allikevel er det fortsatt mange nettsider som ikke bruker denne metoden. Det håper jeg det blir en endring på i framtiden, sier Malmedal.

Siste utgave

På forsiden nå