Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Holmås bør si unnskyld

Heikki Holmås fra SV bør be om unnskyldning for at han kalte Frp høyre-populistisk. Det mener Erna Solberg.

Etter valget skrev mange utenlandske medier om Fremskrittspartiet (Frp). De sa at terror-dømte Anders Behring Breivik er tidligere medlem. Og de kalte Frp for høyre-populistisk. Ordet brukes gjerne for å beskrive høyre-partier som forsøker å få støtte ved å snakke om ting som mange kjenner seg igjen i.

LES MER HER: Nevner Breivik i valgsak om Norge

Onsdag sa politikeren Heikki Holmås at han var enig i beskrivelsen. Holmås er fra Sosialistisk Venstreparti (SV) og utviklings-minister i regjeringen.

– Det er helt naturlig at utlandet oppfatter Frp som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverige-demokratene, skrev Holmås på nettstedet Twitter.

Nå mener Erna Solberg fra Høyre at Holmås burde be om unnskyldning.

– Heikki Holmås burde unnskylde seg. Jeg tenker at Heikki burde holdt seg for god for det. Heikki er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn dette, sier Solberg til kanalen NRK.

Siv Jensen liker ikke å bli kalt høyre-populistisk. Hun sier at Frp er et ansvarlig og liberalistisk parti.

Men Holmås vil ikke si unnskyld.

– Jeg ber ikke om unnskyldning for noe som er sant. Fremskrittspartiet har alle de viktige trekkene ved å være et høyre-populistisk parti, sier han til NRK.

LES MER HER: Ga regjeringen skylden for Anja-drapet

Flere har kalt Frp for populistisk tidligere. Det gjelder blant andre statsminister Jens Stoltenberg, Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, Lars Sponheim fra Venstre, Per Kristian Foss fra Høyre og Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti.

Journalister har også brukt ordet om Frp. De er Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen og Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle.

Store Norske Leksikon, snl.no., skriver også at Frp er høyre-populistisk. De beskriver ordet som å snakke for grupper i samfunnet som ofte føler at de ikke blir hørt. I nyere tid brukes ordet ofte nedlatende. Da brukes det om partier som har spesielle synspunkter og sier at de snakker for «folk flest» skriver SNL.