Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Høy risiko for nye utbrudd av korona

Myndighetene ber folk forberede seg på at de strenge korona-tiltakene kan forlenges. De sier sjansen er stor for at muterte virus kan spre seg i Norge.

– Norge er et av landene i Europa med de strengeste reglene for innreise og testing. Det har hatt effekt.

Det sier justis-minister Monica Mæland på en presse-konferanse onsdag. Hun sier også at enda flere nå skal testes på grensa.

Folkehelse-instituttet sier det er høy risiko for at muterte virus-varianter kan spre seg i Norge. Varianten fra Storbritannia og den fra Sør-Afrika har allerede kommet til landet.

Les også: Kan åpne mer hvis det blir mindre smitte

Mæland sier hun reagerer kraftig på meldinger om at noen ikke tester seg ved innreise. Hun sier det er straffbart å ikke gjøre dette innen 24 timer etter ankomst til Norge. Nå sier Mæland at reglene for innreise vil bli enda strengere. Det er for å hindre smitte fra utlandet.

– Målet er at det skal bli obligatorisk for alle som reiser inn i Norge. Det betyr at 24-timers regelen fjernes, og at alle skal testes med en gang, sier Mæland.

Alle som kommer til Norge fra utlandet skal registreres. Justis-ministeren sier hun forstår at det kan bli mye arbeid for kommunene å følge opp dette. Derfor opprettes nå et nasjonalt telefonsenter.

– Senteret skal følge opp alle reisende. De som jobber på senteret skal kunne flere språk, sier hun.

Les også: Slik blir de nye korona-reglene i Norge

Den engelske varianten av viruset har gjort at svært mange flere har fått korona i Storbritannia og Irland. Den sør-afrikanske varianten har ført til en voldsom epidemi i Sør-Afrika. I tillegg følger FHI nøye med på en mutasjon fra Brasil.

Helse-minister Bente Høie er bekymret for disse mutasjonene, som ser ut til å være mer smittsomme. 3. januar strammet myndighetene inn på korona-tiltakene.

Det ble innført full sjenkestopp i hele landet. Folk rådes til å ikke ha besøk hjemme.

– Vi startet nyåret med å sete det sosiale livet på pause. Vi kan se på smitte-tallene at folk har blitt med på dette krafttaket. Men faren er ikke over, sier Høie.

Situasjonen er alvorlig i mange andre land i Europa, sier han. Der når både smittetall og dødstall stadig nye dystre rekorder. Landene frykter også at det blir bli enda verre i ukene som kommer.

– Vi må hindre at vi kommer i samme situasjon, sier Høie.

Tiltakene varer til 19. januar. Regjeringen har også sendt ut et forslag om portforbud på høring.

Justis-minister Mæland sier det ikke er aktuelt å innføre et porforbud, slik situasjonen er nå.

Les også: Hva er portforbud?