Norge

Jobber hardt for å få nok pustemaskiner

Verden trenger flere pustemaskiner. De er viktige for å redde livet til de som er mest syke av korona-viruset.

Stadig flere korona-pasienter trenger hjelp til å puste. De er alvorlig syke. De blir koblet til en pustemaskin som kalles respirator. Maskinen hjelper pasientene med å få luft til lungene. I dag har Norge 682 respiratorer. Utover våren og sommeren skal det leveres 341 til. Det er usikkert når det vil være flest smittede som trenger pustehjelp. Derfor er det usikkert om de kommer tidsnok.

De som lager pustemaskiner jobber så mye de kan. Flere bilprodusenter undersøker om de også kan hjelpe til. Det er mange som vil kjøpe pustemaskiner nå. Og det blir flere når viruset korona kommer til nye land.

Les også: Afrikanske land gjør seg klare til kamp

– Det vil bli et behov for medisinsk utstyr som vi aldri før har sett. Det inkluderer respiratorer, sier Kieran Murphy. Han leder amerikanske GE Healthcare. Firmaet har ansatt flere folk. De jobber døgnet rundt for å lage flere pustemaskiner. Det svenske firmaet Getinge vil også forsøke å få laget flere maskiner.

Franske Air Liquide håper de kan doble produksjonen. De vil øke fra 500 til 1.100 i måneden. Tyske Dräger har doblet produksjonen allerede. Det jobbes hardt hos Lövenstein Medical også. De har fått en bestilling på 6.500 pustemaskiner. Den kommer fra tyske myndigheter. Mange bilprodusenter ser også på hva de kan gjøre.

Les videre: Ber sykehusene forberede seg på mange korona-pasienter

I Norge prøver forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) nye løsninger. De vil finne ut om det er mulig å koble flere enn én pasient til hver pustemaskin. Da kan de få mer nytte fra hver maskin i en krise, skriver bladet Dagens Medisin.

– Det er ingen som vil anbefale dette til vanlig. Men i en krise kan det kanskje redde to eller fire istedenfor bare én. Det sier Håvard Kalvøy. Han er gjesteforsker på sykehuset.

De har allerede gjort prøver på kunstige lunger. Menneskets lunger er ulike. De krever ulik mengde luft, i ulik takt og med ulik styrke. De jobber med å lage systemer som kan tilpasse hvor mye luft hver pasient skal få.

Forskere i Nederland ser på andre løsninger. Firmaet Ultimaker er eksperter på 3D-printing. De vil prøve å printe utstyr til sykehusene. 3D-printing er en ny teknologi. Det handler om å skrive ut ting i stedet for tegninger. I stedet for blekk, kan det skrives ut i andre materialer som plast. De har tro på at de kan printe ventilene som trengs i pustemaskinene.

Les mer: Må prioritere som i krigsområder

Sykehus i hele verden sliter med behovet for flere pustemaskiner. De tror flere vil ha behov for respiratorer framover. Det er fordi de tror flere blir alvorlig syke av korona-viruset. Det kan føre til at noen dør. Leger i Italia har i flere uker måtte velge hvem som skal kobles til pustemaskin. Da velger de også hvem som skal leve og hvem som må dø.

Siste utgave

På forsiden nå