Norge
Bilde 1 av 2

– Jobbmarkedet har blitt tøffere

Innvandrerne som kom til Norge for å jobbe, sliter nå på arbeidsmarkedet. Organisasjonen Caritas forsøker å hjelpe dem som står uten arbeid i korona-tiden.

– Arbeidsmarkedet har blitt veldig mye tøffere. Stadig flere føler seg desperate, sier Finn Ekås til Klar Tale. Han jobber i den katolske hjelpe-organisasjon Caritas.

Norge stengte ned 12. mars. Da måtte også Caritas lukke dørene. Men de hadde folk som svarte på hjelpetelefonen. Den ringte ofte.

– Mange måtte slutte i jobben under korona-pandemien. Folk sto plutselig helt uten inntekt og var veldig fortvilte. Flere var i den ytterste nød. De trengte noen å snakke med, sier Ekås.

I mars hadde Norge sin høyeste arbeidsledighet siden andre verdenskrig. Nå er færre ledige. Men nær 14 prosent av innvandrerne er fortsatt uten jobb.

– Mange innvandrere jobber på restaurant, med renhold eller transport. Det er bransjer som er hardt rammet av pandemien, sier Ekås.

Den største gruppen innvandrere som kommer til Norge for å jobbe, er fra Øst-Europa. Mange kommer også fra Latin-Amerika eller Nord-Afrika, ifølge Ekås.

Arbeids-innvandrere står i fare for å bli utnyttet. Ekås sier at pandemien avslørte en del dårlige arbeidsforhold.

– Vi snakket med flere som ikke fikk noe lønn av arbeidsgiveren sin etter de ble permittert. Enkelte jobber uten kontrakt og har ingen rettigheter, sier han.

Kirkens Bymisjon har også merket fortvilelsen hos arbeids-innvandrerne.

– Vi ser en helt ny gruppe ute i gatene som plutselig er veldig fattige. For en liten familie som allerede har trang økonomi, er det helt krise å måtte vente tre måneder på støtte fra Nav. De får ikke betalt husleia. Det sier Marit Nybø fra Kirkens Bymisjon.

Ekås kan bekrefte at mange nå sliter økonomisk.

– Noen har så vidt råd til å kjøpe togbillett for å komme hit til oss, sier han.

Det er tøffe tider på arbeidsmarkedet. Caritas ressurssenter tilbyr gratis veiledning til innvandrere som prøver å skaffe seg jobb. Senteret har åpnet for besøkende igjen.

– Noen av de som kommer, har aldri slått på en datamaskin. Andre har ti års arbeidserfaring og to mastergrader, sier Ekås.

Hver fredag er det jobbsøkerkurs på Caritas. Det har blitt veldig populært, sier Ekås. Her får deltakerne hjelp til å skrive CV og søknader. De kan også trene på selve jobb-intervjuet. På senteret holdes også kurs i norsk.

– Vår erfaring er at språk er nøkkelen. Noen har fått høre at det går helt fint å få jobb i Norge hvis du kan engelsk. Det stemmer ikke. Det er mye enklere å få jobb dersom du kan norsk, sier Ekås.

Siste utgave

På forsiden nå