Norge

Klimaendringene kan bli dramatisk for Svalbard

Mer nedbør, flere skred, flommer og tining. Det er framtiden for Svalbard, sier forskere.

Norske forskere har sett på framtiden for Svalbard fram mot år 2100. De viste fram resultatene i Svalbard-rapporten mandag.

Klimaendringene vil merkes godt, sier de. Oppvarmingen i Arktis går omtrent dobbelt så fort som på resten av kloden. Svalbard ligger også i et område med raskere oppvarming enn resten av Arktis.

Fortsetter klimautslippene, kan temperaturen øke til 1 grad i snitt på Svalbard. Det er nesten 10 grader mer enn snittet fra 1971 til år 2000.

I så fall vil isbreene krympe mye. Det øverste laget av permafrosten blir borte. Permafrost er is som er der hele året. Permafrosten på Svalbard sørger for at bygningene på Svalbard står støtt.

I tillegg blir det mer nedbør. Det blir oftere ekstrem nedbør. Det blir flere flommer og skred, både av snø og jord.

– Dette handler om helt enkle ting. Det blir vanskeligere å bygge både veier, boliger og sikringer når permafrosten tiner. Det blir også større problemer for de bygningene som er fra før, sier Hege Hisdal til NTB. Hun jobber i NVE og har vært med på å lage rapporten.

Det har allerede vært store endringer på Svalbard, forteller hun. Temperaturene har økt siden 1971.

Mer varme vil føre til at havet stiger. Det vil også smelting av breene på Svalbard. Folk på Svalbard merker ikke høyere hav i seg selv. Øyene vil uansett heve seg når tyngden av breene forsvinner. Men varmere hav kan ødelegge liv. Det kan påvirke fisket.

Funnene i rapporten er usikre. Det er vanskelig å vite hvordan utslippene i verden blir framover. I tillegg er det naturlige endringer i klimaet og en del usikker informasjon.

Men forskerne er ganske sikre på at det blir mer nedbør, flere skred og tining. Derfor mener de at Svalbard må jobbe mer med sikring og overvåking av naturen.

Ola Elvestuen mener at Norge må finne løsninger og ta internasjonalt ansvar for klimaet. Elvestuen er miljø- og klimaminister for partiet Venstre.

– Vi opplever allerede resultater av klimaendringene. På Svalbard er det økt rasfare i Longyearbyen. Det er skader på bygninger i Ny-Ålesund. Det er endringer i permafrosten og skader på kulturminner som følge av erosjon og råte, sier han.

Miljødirektør Ellen Hambro kaller situasjonen ekstrem.

– Det er sjelden jeg bruker ord som dette, men det som skjer på Svalbard er ekstremt. Temperaturen stiger raskere her i Arktis enn noen andre steder i verden, sier Hambro.

Siste utgave

På forsiden nå