Norge

Mann ropte og skrek under 22. juli-tale

En mann forstyrret statsministerens tale til minne om 22. juli. Politiet måtte stoppe ham.

En mann ropte høyt. Han forstyrret statsminister Erna Solbergs tale. Det skjedde under minnemarkeringen for 22. juli foran regjerings-kvartalet. Politiet har kontroll på ham.

Ropingen førte til at folk snudde seg. Folk bel tydelig nervøse, ifølge nyhetsbyrået NTBs reporter på stedet. Mange kikket seg bak skulderen. Men politiet tok raskt hånd om mannen.

– En mann ropte og forstyrret på stedet. Politiet har kontroll på ham. Men det er ikke bestemt om han blir pågrepet og brakt til arresten, sier Marianne Heidenstrøm til NTB. Hun er operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

I sin tale snakket Solberg om ekstreme tanker og konspirasjons-teorier.

– Tankene som førte til terroren her og på Utøya, må vi fortsatt kjempe mot. Hatet hadde et mål. I terroristens ekstreme tanker var regjerings-kvartalet et rettferdig mål, sa Solberg.

– AUF-ungdommenes engasjement, tanker og fellesskap var en trussel mot hans måte å se verden på. Og mot hans idé om hva Norge skulle være, fortsatte hun.

Statsministeren snakket også om angrepet på to moskeer på New Zealand. Og om angrepet mot kirkene på Sri Lanka tidligere i år. De er fryktelige påminnelser om at terroristens ideer deles av mange, ifølge Solberg.

Også Ina Libak talte under minnemarkeringen. Hun er leder for Arbeiderpartiets ungdoms-organisasjon AUF. Hun sa at konspirasjons-teorier og hat fortsatt finnes. Hun sa at 22. juli aldri må glemmes.

– Vi som fellesskap har ansvar for å huske. Gjennom å ta vare på de sporene det gjør vondt å se på. Og det er nettopp derfor vi må ta vare på dem. For å huske terrorens brutale kraft. For å huske at terroristens tanker og meninger vokste fram i vårt samfunn, sa Libak.

– Bare én mann er ansvarlig for angrepet. Men vi har alle ansvar for at det aldri skjer igjen, sa AUF-lederen.

Etter Solbergs tale ble navnene på alle ofrene lest opp. 77 mennesker ble drept under terrorangrepet 22. juli 2011. Åtte av dem var i regjerings-kvartalet. 69 ble drept på Utøya. Der hadde AUF sommerleir.

Siste utgave

På forsiden nå