Aldri før har så mange innvandrere blitt norske. I fjor fikk Norge 41.100 nye statsborgere. Klar Tale har snakket med noen av dem.
Maryna Shlykava er nylig blitt norsk. Det betyr svært mye for henne å få statsborgerskap, sier hun. 45-åringen kommer fra Hviterussland. I Norge bruker vi nå navnet Belarus om landet.
– Jeg er et av Tsjernobyl-barna, forteller Maryna til Klar Tale. Hun er ikke fra Tsjernobyl, men ulykken fikk store følger for mange i nærheten.
Hun snakker om verdens verste ulykke med kjernekraft. Det begynte å brenne i en reaktor i et atom-kraftverk. Ulykken skjedde i Tsjernobyl i 1986. De var da en del av Sovjetunionen. Tsjernobyl ligger bare 16 kilometer unna grensa til Belarus.
Radioaktiv stråling er livsfarlig. En ung Maryna fikk bo hos noen på Sørlandet i Norge. Der var det frisk luft å puste i. Hun kom til Norge i 1990, men kun for en stund. Også andre barn fikk et tilbud om en pause i Norge på den tiden.
Shlykava er likevel blant de heldige. Hun fikk problemer med skjoldbrusk-kjertelen. Andre fikk sykdommen kreft av strålingen. Det finnes ulike tall på hvor mange kan ha dødd som en følge av Tsjernobyl-ulykken. Alt fra 4.000 personer til nærmere hundre tusen mennesker.
For Maryna Shlykava ble dette starten på et liv i Norge. Hun fortsatte å komme tilbake til vakre Sørlandet. Om sommeren jobbet hun på en folkehøyskole. Hun lærte seg det norske språket. I dag er hun gift med en norsk mann. De har en sønn. Hun jobber som lærer.
Mye har forandret seg i det opprinnelige hjemlandet Belarus. Hun beskriver en frykt for å si og tenke feil ting om regimet. Dessuten herjer krigen i nabolandet Ukraina. Belarus støttet Russland da de gikk til angrep 24. februar.
– Da jeg ble norsk, følte jeg en indre frihet, sier hun. Og beskriver det som noe av det største som har skjedd henne.
Hun har bestemt seg for å si fra seg statsborgerskapet i Belarus. Hun vil kun være norsk. Det er tryggere å besøke Belarus med norsk pass og visum i stedet.
Hun er uenig med dem som styrer landet, og måten politikken har utviklet seg på.
– Der er ingen ytringsfrihet, sier hun.
– Norge er som en annen verden. Selv om nordmenn ligner dem fra Øst-Europa i utseendet, er det ikke så mye stress her. Nordmenn er rolige, sier hun.
45-åringen er spesielt begeistret for norsk natur.
– Jeg regner med at andre nye statsborgere har sagt det samme, sier hun og ler.
– Hva synes du om kravene for å bli norsk statsborger?
– Folk trenger tid for å bli statsborger i et nytt land. Språket skal læres. Jeg synes det er riktig at det tar den tiden det tar, sier hun.
Hun har lært norsk for lenge siden. Men hun snakker også russisk, engelsk og ukrainsk. Hun har et tips til dem som skal lære norsk:
– Du må finne en indre motivasjon og kjærlighet til språket for å lære det, sier hun.