Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Oljefeltet kan sikre Norges framtid

Oljefeltet Johan Sverdrup kan sikre Norges framtid, mener Statoil. Flere titalls tusen jobber kreves for å hente olje derifra. Feltet vil vare i minst 50 år.

– Dette blir et gigantprosjekt. Det vil sikre energiforsyning og arbeidsplasser. Det vil gi store ringvirkninger og verdier for det norske samfunnet. For industrien og folk som gjør utbyggingen, sier Arne Sigve Nylund. Han er konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel i selskapet Statoil. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Johan Sverdrup-feltet kan gi 51.000 nye årsverk med jobber, tror Statoil. Selskapet tror de vil tjene 1.350 milliarder kroner på feltet over 50 år. Staten vil tjene 670 milliarder kroner på dette bare på skatt.

– Dette er mitt favorittprosjekt. En baby født i dag kan planlegge å ha hele sin yrkeskarriere på Johan Sverdrup, sa Torgrim Reitan, skriver Teknisk Ukeblad. Finansdirektøren i Statoil sa dette under konferansen Offshore drift og vedlikehold i Bergen tidligere i høst. 

Nå skal planen rundt utbygging av feltet ut på høring. Det gjelder både konsekvens-utredningen og kraftløsningen. Konsekvens-utredningen vil si noe om hvilke følger utbyggingen vil få.

Feltet er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet. Det vil bli blant de største utbyggingene i årene fremover.

2.700 årsverk kan jobbe i eller i tilknytning til feltet i året. Det viser beregninger. Det er hvis feltet er delvis utbygd. Ved full feltutbygging forventes 3.400 årsverk i jobb.

Konsulentselskapet Agenda Kaupang har laget beregninger. Den viser at norske selskap trolig vil få flesteparten av oppdragene når det er full drift i anlegget.

Men Johan Sverdrup-feltet koster. Trolig blir prislappen på første utbyggingsfase på mellom 100 og 120 milliarder kroner. Feltet vil kunne produsere mellom 315.000 og 380.000 fat olje per dag.

– Vi planlegger utbygging trinn for trinn, sier Nylund.

Full utbygging vil koste mellom 170 og 220 milliarder kroner, tror Statoil. Da vil de kunne hente opp 550.000 til 650.000 fat olje per dag.

Nye oljefelt fører også til utslipp. Men Statoil vil bruke ny teknologi for å minske utslippene av gasser som kan skade klimaet, sier de.

Statoil mener at Kårstø i Rogaland er det beste stedet å knytte feltet til.

Planen for utvikling og drift behandles trolig i Stortinget våren 2015. Prosjektet skal etter planen starte i 2019.

Johan Sverdrup er det største av feltene på Utsirahøyden. Det er en formasjon i Nordsjøen som rommer enorme forekomster av olje og gass.